Valkoinen – väri, jolla on paljon vivahteita

Oletko koskaan miettinyt, miksi valkoinen väri kylpyhuoneessa on niin suosittu, ja samalla todennut, että tämä väri ei välttämättä aina näytä samalta?

Jokainen, joka on joskus reissut rakennustarvikeliikkeessä valkoisten maalien hyllyn edessä tietää, että valkoisella on monia sävyjä. Noin 100 valkoisen värin sävyä on listattu. Valikoima ulottuu vanhasta valkoisesta polarvalkoiseen ja norsunluunvalkoiseen, ja itsekin olet varmaa joskus törmännyt väritietoon ”Alpinvalkoinen”.

Mikä alpin-valkoinen oikeastaan on?

Alpin-valkoinen on hiukan lämpimämpi valkoisen sävy, jonka Euroopan saniteettikeraamisen teollisuuden liitto on määritellyt jo vuonna 1987 ja jota siksi usein kutsutaan myös saniteettivalkoiseksi. Sitä pidetään hyvin neutraalina. Alpinvalkoisen tarkoituksena on tuoda kylpyhuoneeseen raikkautta, tilavuutta ja valoisuutta. Lisäksi väri ilmentää hygieenisyyttä ja puhtautta. Yleisesti kaikkia valkoisen sävyjä koskee: Häivähdys keltaista tuo tilaan lämpöä ja hyvänolon tuntua. Viileämmät siniset ja harmaat variaatiot kuuluvat enemmän suoralinjaiseen, viileään tyyliin. On kuitenkin muistettava, että jopa tarkoin määritelty valkoisen sävy voi vaikuttaa toisenlaiselta eri materiaalien, kuten muovin, lasin tai posliinin yhteydessä. Tämä johtuu näkemisen fysiikasta.

Miten värinäkömme toimii?

Kolme tekijää vaikuttaa näkemiseen: valonlähde, katseltava kohde ja itse katsoja, sillä näkemämme värit ja kohteet ovat silmien ja aivojen toiminnan yhteistulosta. Ratkaisevaa näkemällemme on lisäksi, miten katsomamme kohde heijastaa valoa. Kun valo heijastuu sataprosenttisesti takaisin, näemme puhdasta valkoista. Kun heijastumista ei ole, näemme mustaa. Myös pinnan laadulla on merkitystä: Esimerkiksi naarmuuntunut WC-kansi näyttää eri väriseltä kuin naarmuton.

Neutraali väri kylpyhuoneessa hyvin suosittua

Monet kylpyhuoneet ovat nykyäänkin vielä klassisen valkoisia. Keittiön tavoin myös kylpyhuone on tila, jonka monet varustavat ja sisustavat ajattomasti. Se selittää, miksi monilla omakotitalon omistajilla on taipumus valita neutraaleja värejä. Valkoinen ei ole muotiväri. Se sopii kaikkeen, ja jos jotakin pitää joskus korjata, väriä on yleensä helpompi saada kuin muotivärejä.

Luovaa kättä tarvitaan

”On vaikeaa tehdä sävy-sävyyn-kylpyhuone, jossa kaikilla kohteilla on sama valkoinen väri”, tietää Geberit-maali- ja materiaaliasiantuntija Martin Rohrer. Hän suosittelee: “On parasta ostaa saniteettikeramiikka samalta valmistajalta tai yhdestä ja samasta kylpyhuonesarjasta – siten vältytään siltä, että esimerkiksi pesuallas ja WC ovat eri värisiä – ja kokeile kontrasteja. Yhdistä esimerkiksi valkoiseen posliiniin puisia huonekaluja tai muita värejä. Jos kuitenkin haluaa sisustaa mahdollisimman paljon klassisella valkoisella, suosittelen käyttämään värikkäitä tarvikkeita, kuten kylpyhuonetekstiilejä, ja siten tuomaan kylpyhuoneeseen enemmän väriä, jotta kokonaisuus olisi harmoninen.“

Hae inspiraatiota Ole hyvä, työkalu on käytössäsi

Inspiraatiotyökalu


Löydä inspiraatioita ja toimintoja, jotka kuuluvat nykyaikaiseen kylpyhuoneeseen. Työkalussa voit valita sinua miellyttäviä ja sinulle tärkeitä asioita ja toimintoja. Työkalun avulla pääset lähemmäs unelmiesi kylpyhuoneen suunnittelua.

Ota yhteyttä


Jos sinulla on kysyttävää, täytä yhteystietolomakkeemme ja lähetä se meille.

Uutiskirje


Uutiskirjeestämme voit lukea mielenkiintoisia uutisia, mitä uutta tapahtuu kylpyhuonemaailmassa ja saat myös vinkkejä jokapäiväiseen elämään kylpyhuoneessa.

Kylpyhuonetuotteet

Aina ajan tasalla

Neljä kuvaa Geberit-tarinoista

Tilaa nyt uutiskirjeemme, niin mikään uutinen, tapahtuma tai kylpyhuoneeseen liittyvä vinkki ei mene ohitsesi. Pysyttele ajan tasalla, kun on kyse tuotteista, tärkeistä ajankohdista ja kylpyhuoneen puhtautta, tilansäästöä, mukavuutta, muotoilua, käyttäjäystävällisyyttä ja esteettömyyttä koskevista teemoista.

Uutiskirjeen tilaaminen

Minkälainen kylpyhuone on sopiva juuri sinulle?

Mutta, mitkä ovat oikeastaan tarpeesi? Onko tilankäyttö, puhtaus vai design tärkeitä sinulle? Haluatko mieluummin käyttäjäystävällisiä tuotteita vai otatko mieluummin vähän enemmän käyttömukavuutta, mitä esimerkiksi Geberit AquaClean -pesu-wc- tarjoaa? Tai pidätkö universaalista muotoilusta? Ei ole väliä mitä haluat, fiksujen kylpyhuoneratkaisuidemme avulla voimme tarjota sen kaiken sinulle ja yksinkertaistaa päivittäisiä rutiinejasi.

Enemmän tilaa kylpyhuoneessa
Puhtaampi ja hygienisempi kylpyhuone
Toiminnallisempaa muotoilua kylpyhuoneeseen
Enemmän käyttömukavuutta kylpyhuoneessa
Esteetön kylpyhuone
Käyttäjäystävällisempi kylpyhuone