Kuinka terveellistä pesu-wc:n käyttö todella on?Neuvoja lääkäriltä

Saatat miettiä, onko pesu-wc:n käyttö hygieenisempää ja onko sen hankkiminen järkevää. Keskustelimme gastroenterologian erikoislääkärin kanssa pesu-wc:n eduista intiimihygieniaan.

Herkkä iho intiimialueella

Toisin kuin muilla kehon alueilla, intimiialueen iho on erittäin herkkä, ja siinä on tuhansien hermosolujen verkosto sekä lukuisia talirauhasia. Terve iho tarjoaa riittävän suojan ulkoisilta vaikutuksilta. Se on kuitenkin myös haavoittuvainen – erityisesti herkillä alueilla, kuten sukuelinten alueella. Oikeanlainen puhdistus on siis äärimmäisen tärkeää, jotta vaikutus ihon luonnolliseen suojakykyyn voidaan minimoida.

Bernhard Sauter on sisätautien lääkäri ja gastroenterologian asiantuntija, jota hän on harjoittanut vuodesta 2006 lähtien maineikkaassa gastroenterologian keskuksessa, Klinik Hirslandenissa, Sveitsin Zürichissä.

Geberit AquaClean Mera Comfort -pesu-wc-istuin ja Sigma50 -huuhtelupainike (© Geberit)

Herra Sauter, kuinka ihon luonnollista suojaa voidaan ylläpitää intiimialueella?

Iho on täällä erittäin herkkä ja ohuempi kuin muilla kehon alueilla, samanlainen kuin huulet. Sukuelinten alueen talirauhaset ylläpitävät iholla luonnollista ohutta öljykerrosta, johon vaikuttaa voiteet tai paperilla pyyhkiminen. Paras tapa puhdistaa on siis vedellä.

Miksi puhdas vesi riittää henkilökohtaiseen hygieniaan tällä alueella?

Intiimialueella on oma luonnollinen suoja- ja itsepuhdistusjärjestelmä. Kun tämä järjestelmä tulee epätasapainoiseksi, se on herkempi ärsytykselle ja infektioille. Tästä ei ole vaaraa käytettäessä puhdasta vettä, joten se on paras tapa puhdistaa.

Kenelle suosittelisit pesu-wc:n käyttöä?

Suosittelisin pesu-wc:tä kaikille – niin nuorille kuin vanhoille, terveille tai jo ennestään sukuelinten tai suoliston sairauksia sairastaville. Huolellinen henkilökohtainen hygienia ei riipu iästä eikä henkilön terveydestä.

Onko pesu-wc hyvä idea sukupuolesta riippumatta?

Ehdottomasti – pesu-wc:tä käytettäessä kaikki voivat sukupuolesta riippumatta luopua kemikaaleista ja pyyhkimisestä, jotka molemmat voivat ärsyttää ihoa. Koska naiset kärsivät useammin sukuelinten alueen infektioista, pesu-wc on hyvä vaihtoehto erityisesti heille.

Miksi saippuoita ja kosteuspyyhkeitä ei suositella?

Nämä tuotteet sisältävät usein alkoholia, hajusteita ja säilöntäaineita. Nämä – ja itse pyyhkiminen – voivat ärsyttää herkkää ihoa tällä alueella, edistää bakteeri-infektioita, johtaa allergioihin ja tuhota ihon luonnollisen pH-tason.

Miksi pesu-wc on erityisen hyvä vaihtoehto henkilöille, joilla iho on ärtynyt intiimialueella?

Kun iho on ärtynyt, tärkeintä on ihon uusiutuminen. Tätä varten ärtynyt iho on jätettävä parantumaan mahdollisimman vähällä häiriöllä. Alueen koskettaminen ja voimakkaiden aineiden käyttö pahentaa tilannetta, koska vanhat haavat avautuvat toistuvasti. Hellävarainen puhdistus vedellä on osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi ärtyneelle iholle.

Miten potilaasi reagoivat, kun kerrot heille puhdistamisesta pesu-wc:llä?

Alkureaktiot voivat olla hyvin erilaisia. Kuitenkin, kun potilaat ovat havainneet, kuinka perusteellista ja hygieenisempää pesu-wc:llä puhdistaminen on, on saatu paljon positiivista palautetta.

Dr. Bernhard Sauter, Sisätautien ja Gastroenterologian erikoislääkäri (© Julia Dunlop)
Tietoa Gastroenterologiasta
Gastroenterologia keskittyy ruoansulatuskanavan, maksan ja ruuansulatusjärjestelmään kuuluvien umpirauhasten (esim. haima) häiriöihin. Gastroenterologit tutkivat maha-suolikanavan sairauksien syitä ja niiden esiintymistiheyttä. Näiden sairauksien diagnosoinnin ja hoidon lisäksi, erikoislääkärit neuvovat potilaille parhaita tapoja suojautua näitä ongelmia vastaan.

Hae inspiraatiotaOle hyvä, työkalu on käytössäsi

Inspiraatiotyökalu


Löydä inspiraatiota kylpyhuonesuunnitteluun inspiraatiotyökalumme avulla. Istunnon jälkeen saat listan valitsemista tuotteista, jonka voit ottaa mukaasi jälleenmyyjäliikkeeseen.

Ota yhteyttä


Jos sinulla on kysyttävää, täytä yhteystietolomakkeemme ja lähetä se meille.

Uutiskirje


Uutiskirjeestämme voit lukea mielenkiintoisia uutisia, mitä uutta tapahtuu kylpyhuonemaailmassa ja saat myös vinkkejä jokapäiväiseen elämään kylpyhuoneessa.

Kylpyhuonetuotteet lisäämään käyttömukavuutta kylpyhuoneessa