Toiminnallista kylpyhuonesuunnittelua

Carsten Wraae Jensen arkkitehtitoimisto Bjerg Arkitektur A/S:stä (© Wilfred Gachau)

Geberitin järjestämässä kansainvälisessä kilpailussa kuusi eurooppalaista arkkitehtia suunnitteli kuuden neliömetrin kokoisia kylpyhuoneita. Tanskalainen arkkitehtitoimisto Bjerg Arkitektur voitti kilpailun Serenity-nimisellä suunnitelmallaan.

Suunnitelman vahvuus on rauhan ja tyyneyden tunteen välittäminen kylpyhuoneen käyttäjille. ”Käytimme puuta, materiaalia, joka elää ja herättää tunteita. Kylpyhuone on yksi harvoista tiloista, joissa voimme sulkea oven ja olla ihan omissa oloissamme. Siellä ihmisen kuuluisi tuntea olonsa mukavaksi ja rennoksi”, Bjerg Arkitekturin projektipäällikkö ja arkkitehti Carsten Wraae Jensen kuvailee projektia. ”Jos minulta kysytään, miten suunnittelen pienen kylpyhuoneen, vastaan vain: mahdollisimman toimivaksi.”

Säilytystilat

Säilytystiloilla on kylpyhuoneessa tärkeä tehtävä. Muotoiluasiantuntijoille pesupaikka on hyvä lähtökohta kylpyhuoneen suunnitteluun. Tässä vaiheessa päätetään, kuinka paljon lisäsäilytystilaa on suunniteltava. Alakaapilliset pesualtaat ovat käytännöllisiä, koska niissä on valmiiksi säilytystilaa jo käytössä olevassa tilassa.

”Kun astumme tilaan, huomiomme ei saisi kiinnittyä kylpyhuoneessa säilytettäviin tavaroihin. On hyvä pyrkiä järjestelmään, jossa päivittäisessä käytössä olevat tavarat ovat piilossa”, Carsten Wraae Jensen selvittää. Säilytystilat tarjoavat paikan tavaroille, joiden pitää olla aina käden ulottuvilla häiritsemättä kylpyhuoneen rauhaa.

Valoa ja tilaa

Carsten Wraae Jensen lisää: ”Halusimme luoda tilan, joka on sekä kestävä että toimiva. Emme halunneet integroida tuotteita, jotka vain näyttävät hyvältä. Niiden oli oltava myös käytännöllisiä.” Valoisan tunnelman luominen kirkkaiden materiaalien ja peiliin integroidun valon avulla oli siksi erittäin tärkeää. Ne saavat tilan näyttämään avaralta ja tilavalta.

Aistillista kokemista

Kylpyhuoneen suunnitteluun vaikuttavat konkreettisten toimintojen lisäksi myös sellaiset asiat kuin puhdistuksen helppous. Tilavat pinnat, hyvä valaistus ja helposti puhdistettavat materiaalit ovat tässä tärkeitä. Siispä ei ole yllättävää, että palkituksi tuli Serenity-kylpyhuonesuunnitelma. Siinä keskiössä ovat mutkattomat, helposti puhdistettavat tuotteet, jotka näyttävät tyylikkäiltä yhtenäisten pintojensa ansiosta.

Viisi vinkkiä pienten kylpyhuoneiden suunnitteluun

1. Suunnittele tila: Onko tilaa vähän, mutta toiveita paljon? Aloita luetteloimalla asiat ja asettamalla ne tärkeysjärjestykseen. Jokaiseen toiveeseen löytyy ratkaisu. Suositeltavia ovat ala- ja sivukaapilliset pesualtaat. Näin suuri osa tarvittavasta tilasta on varmistettu.

2. Useita laatikoita: Toiveiden ja rakenteellisten mahdollisuuksien mukaan alakaapit voidaan asentaa myös useiden laatikoiden kanssa.

3. Pysy joustavana: säilytyslaatikoiden avulla laatikoiden säilytystilat voidaan järjestää yksilöllisesti. Säilytys- ja järjestysjärjestelmän tulisi olla mahdollisimman joustava. Kylpyhuoneen tila- ja säilytystilavaatimukset nimittäin muuttuvat ajan myötä.

4. Käytä peilikaappia: peilikaapit tarjoavat kaksi toimintoa yhdessä tuotteessa, eli säilytystilaa ja valoa. Valittavissa on myös peilikaappeja, jotka voidaan rakentaa asennusseinän sisään. Tämä saa kylpyhuoneet näyttämään tilavilta.

5. Ajattele tulevaisuutta: mahdollisimman yhtenäinen kylpyhuone mahdollistaa esteettömän pääsyn kaikille alueille. Lattiatasossa olevat suihkualustat näyttävät nykyaikaisilta ja takaavat samalla maksimaalisen mukavuuden.

UutiskirjeTilaa nyt

Pysy ajan tasalla


Uutiskirjeemme tarjoaa kiehtovia oivalluksia ja käteviä vinkkejä siitä, miten kylpyhuoneesi voi helpottaa elämääsi.

Hae inspiraatiotaOle hyvä, työkalu on käytössäsi

Inspiraatiotyökalu


Löydä inspiraatiota kylpyhuonesuunnitteluun inspiraatiotyökalumme avulla. Istunnon jälkeen saat listan valitsemista tuotteista, jonka voit ottaa mukaasi jälleenmyyjäliikkeeseen.

Ota yhteyttä


Jos sinulla on kysyttävää, täytä yhteystietolomakkeemme ja lähetä se meille.

Uutiskirje


Uutiskirjeestämme voit lukea mielenkiintoisia uutisia, mitä uutta tapahtuu kylpyhuonemaailmassa ja saat myös vinkkejä jokapäiväiseen elämään kylpyhuoneessa.

Kylpyhuonetuotteet, jotka lisäävät tilaa kylpyhuoneessa