Puun avulla ilmettä kylpyhuoneeseen | geberit.fi

Puun avulla ilmettä kylpyhuoneeseen

Puun käyttämistä kylpyhuoneessa halveksittiin pitkään. Yleinen käsitys oli, että puuhun voi pian tulla hometta. Oikeastaan aika omituista, koska puuta on rakennusaineena aina arvostettu ja sitä käytetään esimerkiksi laivojen ja ikkunoiden valmistuksessa. Siis alueilla, joissa kosketus veteen ei ole vältettävissä. Myös monissa keittiöissä, joissa höyryää ja roiskuu, on jo pitkään käytetty kokopuuhuonekaluja.

Hitaasti myös ajatusmalli puun käytöstä kylpyhuoneessa on muuttumassa. Oikeaa puuta löytyy lattioista, seinäpaneeleista ja kylpyhuonekalusteista. Myös maljapesualtaat kiinnitetään yhä useammin kauniista kokopuusta valmistettuihin pesualtaisiin, ja nykyisin on saatavissa jopa puisia kylpyammeita ja pesualtaita.

Tosiasioita ovat: Puu on hyväksi sisäilmalle

Puu elää, toisin sanoen: Puun ominaisuuksiin kuuluu imeä kosteutta ja luovuttaa sitä. Sillä on myönteinen ja terve vaikutus sisäilmaan. Lisäksi jotkut puulajit ovat tunnettuja suureen happopitoisuuteen perustuvasta antibakteerisesta vaikutuksesta. Se ei ole mikään huono ominaisuus kylpyhuoneessa, jossa pitäisi olla hygieenistä.

Mitä on otettava huomioon, kun puuta käytetään kylpyhuoneessa

 • Käsittelemätön puu ei kuulu kylpyhuoneeseen. Kaikki puut pitäisi käsitellä öljyillä, lasyyreillä tai lakoilla, jotta niiden sisään ei pääse kosteutta. Tämä koskee muuten myös lattiaelementtien ja muotohöylättyjen puiden uria ja pontteja.
 • Lisäksi ratkaisevaa on puulajin valinta. Olisi käytettävä ”rauhallisia puita”, siis kovia ja raskaita puulajeja, koska ne kestävät hyvin märkyyttä. Parasta on kysyä neuvoa asiantuntijalta ennen ostoa. Kysymykseen tulevia puita ovat mm. saksanpähkinäpuu, wengemilettia, kuusi ja lehtikuusi.
 • Lattiat on aina tiivistettävä koko pinnan kattavasti. Tärkeää on myös, että reunasaumat suljetaan tiivistemassalla.
 • Seinien puuverhouksia pitäisi aina tuulettaa takapuolelta.

Insider-vinkkejä

 • Alueilla, joille voi joutua roiskevettä, olisi parasta olla käyttämättä mäntypuuta, koska pitkään jatkuvassa märkyydessä sillä on taipumus sinistyä.
 • Myöskään tammi ei aina ole optimaalinen ratkaisu. Se on tosin hyvin kovaa puuta, mutta sillä on taipumus muodostaa nopeasti pilkkuja puhdistusaineita käytettäessä.
 • Punaisia puulajeja kuten intsia ja jatoba ei pidä tuoda kylpyhuoneeseen. Myös niihin tulee nopeasti ikävän näköisiä varjostumia kosteassa ympäristössä.
 • Muuten: puunsuojauksesta kemiallisilla aineilla sieniä ja hyönteisiä vastaan voi kylpyhuoneessa luopua, jos edellä mainittuja ohjeita noudatetaan.

Yksinkertaisia hoito-ohjeita

 • Roiskevesi on parasta pyyhkiä heti pois kylpyhuoneesta, jotta vesipisarat eivät pääse imeytymään puuhun.
 • Huolehdi siitä, ettei puulle pääse mitään voimakkaita puhdistusaineita.
 • Kosteuden ei pitäisi koskaan päästä puun sisään. Jos käytetään öljyttyä puuta, pitää sitä hoitaa öljyllä ohjeistusten mukaisesti. Silloin puu ei pääse turpoamaan, pysyy suljettuna ja on lisäksi likaa hylkivä.
 • Myös kylpyhuonetta koskee: hyvä tuuletus on kaiken A ja O.
 • Yleensä riittää, kun puupinnat pyyhitään puhdistuksen yhteydessä kevyesti kostutetulla liinalla.

Hae inspiraatiota Ole hyvä, työkalu on käytössäsi

Inspiraatiotyökalu


Löydä inspiraatiota kylpyhuonesuunnitteluun inspiraatiotyökalumme avulla. Istunnon jälkeen saat listan valitsemista tuotteista, jonka voit ottaa mukaasi jälleenmyyjäliikkeeseen.

Ota yhteyttä


Jos sinulla on kysyttävää, täytä yhteystietolomakkeemme ja lähetä se meille.

Uutiskirje


Uutiskirjeestämme voit lukea mielenkiintoisia uutisia, mitä uutta tapahtuu kylpyhuonemaailmassa ja saat myös vinkkejä jokapäiväiseen elämään kylpyhuoneessa.

Kylpyhuonetuotteet toimivalla muotoilulla