Hyvä kylpyhuoneen valaistus

Kylpyhuoneen valojen oikea suunnittelu

Aamulla kylpyhuone on ensimmäinen määränpää, ja illalla se on viimeinen paikka, jossa käymme ennen nukkumaanmenoa. Päivän aloittaminen positiivisesti ja päättäminen rentoutuneena onnistuu parhaiten kylpyhuoneessa, jossa on kodikas tunnelma. Kylpyhuoneen harmoninen valaistus edesauttaa tätä ratkaisevasti. Oppaamme auttaa sinua valitsemaan sopivan valaistuksen kylpyhuoneeseen.

Tietoa valaistuksesta: mitä tarkoittavat kelvin, Ra, lumen ja luksi? 

Valaistus on tärkeä osa sisustusta, ja se voi vaikuttaa voimakkaasti huoneen ilmapiiriin ja tunnelmaan. Oikean valaistuksen valinnassa värilämpötila, värintoisto, kirkkaus ja valaistusvoimakkuus ovat tärkeässä asemassa.

Kuva värilämpötiloista eri kelvin-arvoilla (© iStock.com/SuriyaKK)

Värilämpötila (kelvin): kuinka lämpimältä tai kylmältä valo näyttää

Värilämpötila kuvaa sitä, miten valon väri havaitaan. Se ilmaisee, onko valo lämmin vai kylmä, ja sitä mitataan kelvineissä (K). Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmemmältä (sinertävämmältä) valo näyttää, kun taas matalammat Kelvin-arvot koetaan lämpimämpinä (kellertävämpinä). Esimerkiksi klassisten hehkulamppujen värilämpötila on noin 2 700 kelviniä, mikä saa ne näyttämään lämpimämmiltä ja kellertävämmiltä, kun taas päivänvalo, jonka värilämpötila on noin 5 000 – 6 500 kelviniä, näyttää viileämmältä ja sinertävämmältä.

Erilaisia valaistustunnelmia kylpyhuoneessa Geberit ComfortLight -valaistuskonseptilla (© Geberit)

Valkoinen valo erotellaan yleisesti eri luokkiin:

  • Lämmin valkoinen: Värilämpötilaltaan alle 3 300 K, mikä tuottaa lämmintä, viihtyisää valoa. Sitä käytetään usein asuintiloissa, kuten makuuhuoneissa, olohuoneissa tai käytävillä.
  • Neutraalivalkoinen tai yleisvalkoinen: Värilämpötilaltaan 3 300 – 5 300 K, mikä tuottaa miellyttävän kirkasta valoa, jota käytetään työtiloissa, kuten toimistoissa, kouluissa ja kirjastoissa.
  • Kylmänvalkoinen tai päivänvalonvalkoinen: Värilämpötilaltaan yli 5 300 K, mikä tuottaa viileää, sinertävää valoa, jota käytetään usein leikkaussaleissa, laboratorioissa tai teollisuushalleissa, koska se edistää keskittymistä ja tarkkaavaisuutta.

Värintoisto (Ra-arvo)

Värintoisto tarkoittaa sitä, kuinka luonnollisilta esineiden värit näyttävät tietyissä valaistusolosuhteissa. Kylpyhuoneessa tällä on merkitystä erityisesti peiliin katsottaessa. Ihon ja hiusten sävyn sekä vaatteiden tai meikin värin tulisi olla mahdollisimman luonnollisia.

Värintoiston mittayksikkö on niin sanottu Ra-arvo, joka tunnetaan myös nimellä CRI (Colour Rendering Index). Asteikolla 0–100 se ilmaisee, kuinka hyvin valonlähde toistaa esineiden värit verrattuna luonnolliseen päivänvaloon. Mitä korkeampi arvo on, sitä todenmukaisemmin värit toistetaan. Ra-arvo 100 vastaa päivänvalossa saavutettua värintoistoa. Pienemmillä Ra-arvoilla värit näyttävät vääristyneiltä tai muuttuneilta. Kaiken kaikkiaan hyvä värintoisto auttaa luomaan tiloihin luonnollisen ja miellyttävän ilmapiirin.

Vinkkimme: Sisätiloissa arvot alkaen 80 Ra ovat hyvä ohjearvo. Kylpyhuoneessa suositellaan yli 90:n arvoa, jotta ihon sävyt toistuvat luonnollisesti.

Kuvassa näkyy, miten valo heijastuu pinnoista ja miten ihmissilmä havaitsee sen (© Tribecraft). Hehkulampun valo säteilee kaikkiin suuntiin; sen kirkkaus ilmaistaan lumeneina. Valon kohdistumista pinnalle kutsutaan valaistusvoimakkuudeksi, ja sitä mitataan lukseina. Ihmissilmä havaitsee valon värin – se voi näyttää kellertävältä tai sinertävältä. Tämä värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä.

Valon kirkkaus (lumen)

Lampun kirkkaus ilmaistaan yksikössä lumen (lm). Mitä suurempi lumen-luku, sitä kirkkaampi lamppu.

Valaistusvoimakkuus (luksi)

Valaistusvoimakkuus kertoo, kuinka paljon valoa osuu tietylle pinnalle tietyllä etäisyydellä valonlähteestä. Sitä mitataan lukseina (lx). Mitä korkeampi luksiarvo on, sitä kirkkaampi ja voimakkaampi valaistus kyseisellä pinnalla on. Luksiarvo on tärkeä sen varmistamiseksi, että huoneen valaistus on riittävän kirkas ja silmiä suojaava.

Vinkkimme: Valaistusvoimakkuus ja kirkkaus riippuvat voimakkaasti ympäröivistä seinistä, niiden rakenteesta ja väristä. Jos mahdollista, arvioi valaistus aina realistisessa ympäristössä niin, että kylpyhuoneen koko, seinien värit ja materiaalit ovat sopivat.

Vinkkejä kylpyhuoneen optimaaliseen valaistukseen 

Vinkki 1: Sekoitus suoraa ja epäsuoraa valoa

Kun suunnittelet valaistusta, tee kuten ammattilaiset ja pyri tasapainottamaan suora ja epäsuora valaistus kylpyhuoneessa.

  • Suora valo: Valaisimet, joissa on suunnattu valonsäde, tuottavat suoraa valoa. Tämä suosii varjojen muodostusta ja edistää eloisaa ja luonnollista plastisuutta (kun valo tulee ylhäältä päin). Samalla suora valo luo kuitenkin myös suuren kontrastin ja siten toisinaan epäsuotuisia varjoja.
  • Hajavalo: Jos valonsäde suodattuu tai siroaa varjostimen läpi, puhutaan hajavalosta.
  • Epäsuora valo: Epäsuorassa valaistuksessa valonlähde heijastuu takaisin heijastavasta esineestä tai seinästä. Sekä hajavalo että epäsuora valaistus jakavat valon tasaisemmin, mutta ne näyttävät yksistään elottomilta.

Vinkki 2: Yhdistä viidestä seitsemään valonlähdettä

Kylpyhuoneen optimaalinen valaiseminen edellyttää eri valonlähteiden yhdistämistä. Lukumäärä riippuu huoneen koosta, halutun valaistuksen tyypistä ja voimakkuudesta sekä yksilöllisistä tarpeista.

Menestynyt ruotsalainen sisustussuunnittelija Frida Ramstedt puhuu valaistuksen yhteydessä ”5–7-säännöstä”. Sen mukaan jokaisessa huoneessa pitäisi olla viidestä seitsemään valopistettä. Jotkut suosittelevat jopa yhdeksää. Ramstedtin vinkin mukaan kannattaa myös käyttää eri valoluokkia.

Kylpyhuoneessa kannattaa käyttää seuraavien valaistustyyppien yhdistelmää:

  • Päävalo: Jakaa valoa koko huoneeseen: esimerkiksi kattovalaisimet, valolla varustettu kylpyhuoneen peili tai valaisinpeilikaappi.
  • Kalustevalo: Korostaa mielenkiintoisia elementtejä ja luo tunnelmaa esimerkiksi avointen kalustealueiden valaistuksella tai kalusteiden alla olevalla valolla.
  • Korostusvalo: Käytetään pääasiassa koristetarkoituksiin: esimerkiksi esineeseen suunnatut kohdevalot, valoketjut tai kynttilät.
  • Laitevalo: Saniteettituotteet, joissa on integroituja valonlähteitä lisätoiminnoilla: esimerkiksi huuhtelupainikkeet, joiden mukavuusvalo aktivoituu, kun joku lähestyy WC-istuinta.
Grafiikka näyttää kylpyhuoneen eri valaistut alueet WC-istuimen, pesupaikan ja suihkun kohdalla (© Tribecraft)

Kylpyhuonesisustuksessa käytettävät lisävalonlähteet:

  • Kalusteiden sisävalaistus, esimerkiksi laatikoiden valaisu
  • Valaistu suurennuspeili
  • Laitteen tilan ilmaisevat merkkivalot

Kuvassa esitetyssä kylpyhuoneessa huone ja peilikuva on valaistu optimaalisesti suorien ja epäsuorien valonlähteiden yhdistelmän avulla. Kylpyhuoneen päävalo on valaistu peilikaappi. Toinen vaihtoehto olisi valaistu kylpyhuoneen peili. Peilikaapin ja suihkun syvennysvalot korostavat käyttöpintoja tyylikkäästi. Huuhtelupainikkeessa sekä WC-istuimen ja kylpyhuonekalusteen alla olevat valot luovat arkkitehtonisia korostuksia ja edistävät kodikasta tunnelmaa.

Geberitin ratkaisut harmoniseen kylpyhuoneen valaistukseen 

Geberitin kylpyhuonevalaistus luo harmonisen tunnelman ja optimaaliset valaistusolosuhteet eri tarpeisiin verkotettujen valaistustasojen avulla. Kylpyhuoneen tuotteista tulee päivän kulkuun sovitettavia valonlähteitä.

Geberitin ComfortLight-valaistuskonseptin edut yhdellä silmäyksellä:

  • Geberit ComfortLightilla varustetut saniteettituotteet ja kylpyhuonekalusteet korostavat tilaa ja tarjoavat optimaalisen valon kaikkina vuorokaudenaikoina.
  • Säädettävä kirkkaus ja valon väri takaavat hyvän olon kylpyhuoneessa.
  • Verkotettuja valonlähteitä voidaan ohjata samanaikaisesti, ja ne voidaan mukauttaa toisiinsa harmonisesti painikkeen painalluksella.

Luonnolliset valotunnelmat ComfortLightin avulla

Valo vaikuttaa hyvinvointiimme merkittävästi. Valkoinen, kirkas valo herättää, kun taas hillitty, lämmin valo rentouttaa. Geberit ComfortLightilla varustetuille saniteettituotteille ja kylpyhuonekalusteille on ominaista valon lämpötilan ja kirkkauden yhdistäminen: Portaattomalla himmennyksellä kirkas valo muuttuu automaattisesti viileämmäksi ja tummempi valo lämpimämmäksi. Tämä luo luonnolliset valaistusolosuhteet kylpyhuonerutiineille ja kodikkaan tunnelman kylpyhuoneeseen.

Tutustu Geberit ComfortLightin mahdollisuuksiin 

Mies ja nainen harmonisesti valaistussa kylpyhuoneessa, jossa on Geberit ONE -kylpyhuonekalusteet ja -posliinit (© Geberit)
Valitse kuvasta infopiste

Mihin tulee kiinnittää huomiota kylpyhuoneen valaistuksessa? Asiantuntijan vinkit

Valaistusasiantuntija Andreas Janser Geberitin pääkonttorin valaistuslaboratoriossa Sveitsin Rapperswil-Jonassa (© Geberit)

Tuotepäällikkö ja sähköalan ammattilainen Andreas Janser oli keskeisessä asemassa Geberit ComfortLight -valaistuskonseptin kehittämisessä. Hän hioi optimaalista kylpyhuoneen valaistusta kollegansa kanssa Geberitin pääkonttorin valaistuslaboratoriossa, joka on varustettu siirrettävillä seinillä ja katoilla, posliineilla, huonekaluilla ja lasisilla väliseinillä. Asiantuntija antaa vinkkejä kylpyhuoneen valaistukseen.

Mikä on tunnusomaista hyvälle kylpyhuoneen valaistukselle?

Tässä on kolme keskeistä näkökohtaa: Ensinnäkin hyvällä ja kauniilla valolla pitäisi luoda kylpyhuoneeseen mukava ja luonnollinen tunnelma. Toiseksi kylpyhuoneen valaistuksen on oltava toimiva, ja kolmanneksi on tärkeää, että sen käyttö on intuitiivista. Enkä puhu vain yhdestä valonlähteestä. Harmonisessa konseptissa otetaan huomioon kaikki valonlähteet, eli kylpyhuoneen lamppujen lisäksi myös kylpyhuoneen luonnollinen päivänvalo sekä heijastavat pinnat, kuten posliini, peilit, kiiltävät laatat tai lasi.

Uutiskirje Tilaa nyt

Pysy ajan tasalla 


Uutiskirjeestämme saat mielenkiintoisia ideoita ja arvokkaita vinkkejä siitä, kuinka kylpyhuone voi helpottaa arkeasi.

Kylpyhuonetuotteet lisäämään käyttömukavuutta kylpyhuoneessa 

Tutustu samankaltaisiin aiheisiin