Mukavuusvalokylpyhuoneessa

Hämärä yövalo auttaa yöllisissä wc-käynneissä niin, ettet "herää" kirkkaisiin valoihin

Kukapa ei tuntisi tätä tilannetta: Rakko tulee täyteen keskellä yötä ja herättää nukkujan välittömästi syvästä unesta. Vessassakäynti on välttämätön. Himmeät pikkuvalot auttavat löytämään vessaan helposti myös pimeässä – keho on yöllisestä häiriöstä huolimatta edelleen puoliksi unessa. Se johtuu pääasiassa melatoniinin erityksestä. Unta edesauttava hormoni siirtää kehomme öisin melkein automaattisesti unitilaan.

Terve uni on arvokas asia. Se, joka saa liian vähän unta, ei todennäköisesti ole päiväsaikaan täysin suorituskykyinen. Jotta sisäinen kello ei joutuisi pois oikeasta rytmistä vessassakäynnin takia ja jotta hyvin ansaittu uni jatkuisi mahdollisimman nopeasti, on otettava huomioon seuraavat seikat:

  • Kirkas valo voi sekoittaa biologisen kellon ja vähentää melatoniinin tuotantoa. Siksi valoja ei kannata sytyttää vessaan mennessä, vaan käyttää himmennettävää yövalaistusta.
  • Kannattaa välttää valoa, jonka sinisen valon osuus on suuri. Se häiritsee melatoniinin tuotantoa, joka on välttämätön unen jatkumiseksi, sillä se signalisoi keholle, että yö ei ole vielä ohi.
  • Asenna kylpyhuoneeseen mukavuusvaloja ja liikeantureita, jotka ohjaavat kylpyhuoneeseen tultaessa wc-istuimelle saakka. Tällaiset valonlähteet ovat useimmiten himmeitä ja heikkoja. Näin tämä minimaalinen valaistus valaisee ainoastaan WC:n.
  • Himmennystoiminnolla varustettu valaisin tarjoaa ihanteellisen ratkaisun wc-käynneille yöaikaan. Se voidaan kohdistaa valaisemaan käytännöllisiä kohtia kylpyhuoneessa. Hyvä esimerkki on Geberit ONE -peilikaappi (tulossa syksyllä 2023). Integroidussa ComfortLightissa on neljä valaistuskohtausta, joita voidaan säätää yksilöllisesti tarpeen mukaan: kirkas ja virkistävä päivällä, pehmeä ja imarteleva ennen nukkumaanmenoa ja hienovarainen ja huomaamaton yöllä pimeässä. Näin voimme helposti nukahtaa uudestaan yöllä wc-käynnin jälkeen.
  • Myös WC:hen on saatavilla valo jokaiseen tunnelmaan. Geberit AquaClean -pesu-wc-istuimessa on huomaamaton, automaattisesti aktivoituva valo. Tämä hienovarainen valaistus on tarpeeksi kirkas valaisemaan wc-tilaa yöllä ja se aktivoituu liiketunnistimen avulla. Valoasetukset sisältävät seitsemän eri väriä ja viisi kirkkaustasoa.
  • Suuntavalot liiketunnistimilla voivat ohjata tien kylpyhuoneeseen tultaessa. On suositeltavaa välttää valaisemista voimakkailla sinisävyillä, koska se häiritsee melatoniinin tuotantoamme (unta edistävä hormoni). Lämpimät valonlähteet, jotka ovat suhteellisen vaaleita ja himmeitä, ovat parempia. Varsinainen valaistus, jonka nämä luovat kylpyhuoneeseen, on minimaalinen, mutta silti tarpeeksi kirkas. Tämän tyyppisen hienovaraisen LED-valaistuksen tarjoavat tuotteet, kuten Geberit Monolith Plus -moduuli ja Geberit ONE -peilikaapit. Geberit Monolith Plus -moduulin Soft-touch-painikkeet takaavat myös erityisen hiljaisen huuhtelun, joten sinun ei tarvitse huolehtia häiritseväsi ketään keskellä yötä.
  • Älykäs ja uraauurtava valonlähde on integroitu taitavasti huuhtelupainikkeeseen. Geberitin huuhtelupainikkeet tekevät tästä syystä vaikutuksen – puhumattakaan niiden tyylikkäästä ulkonäöstä. Geberit DuoFresh -moduulin LED-suuntavalo syttyy automaattisesti öisin valaistakseen wc: tilan. Läheisyysanturi ohjaa valoa ja varmistaa, että se syttyy ja sammuu automaattisesti. Tämän valon valaistuksen kestoa ja voimakkuutta voidaan myös mukauttaa ja säätää sovelluksen avulla.

Mikä on biorytmi?

Biorytmi on pohjimmiltaan vain kehosi luonnollisen heräämisen ja nukkumisen rytmi – jota kutsutaan usein biologiseksi- tai sisäiseksi kelloksi. Sitä säätelee erityisesti unihormoni, melatoniini. Päivän aikana, kun olemme alttiina auringolle, kehomme rajoittaa tämän hormonin vapautumista. Heti kun ilta hämärtyy, aivot kuitenkin vapauttavat enemmän melatoniinia ja alamme tuntea olomme väsyneeksi. Biorytmiimme voi vaikuttaa, jos altistumme liian pienelle valolle päivällä tai liikaa valolle yöllä. Voimakkaiden sinisten sävyjen valaistus voi myös vaikuttaa negatiivisesti melatoniinin tuotantoomme. Tätä silmällä pitäen on suositeltavaa käyttää kylpyhuoneessa lämpimiä ja huomaamattomia valonlähteitä mukavamman kylpyhuonekokemuksen saamiseksi yöllä.

Hae inspiraatiotaOle hyvä, työkalu on käytössäsi

Inspiraatiotyökalu


Löydä inspiraatiota kylpyhuonesuunnitteluun inspiraatiotyökalumme avulla. Istunnon jälkeen saat listan valitsemista tuotteista, jonka voit ottaa mukaasi jälleenmyyjäliikkeeseen.

Ota yhteyttä


Jos sinulla on kysyttävää, täytä yhteystietolomakkeemme ja lähetä se meille.

Uutiskirje


Uutiskirjeestämme voit lukea mielenkiintoisia uutisia, mitä uutta tapahtuu kylpyhuonemaailmassa ja saat myös vinkkejä jokapäiväiseen elämään kylpyhuoneessa.

Kylpyhuonetuotteet lisäämään käyttömukavuutta kylpyhuoneessa