Inspiraatiota ja ideoita Jokaiselle kylpyhuoneen pohjaratkaisulle

Suunnitelma täydellisestä kylpyhuoneesta kaikille – mikä kuulostaa yksinkertaiselta ja loogiselta, sisältää usein käytännön esteitä. Tämä johtuu monenlaisista tarpeista. Sen osoittavat erilaiset tarpeet, jotka näkyvät esimerkiksi perheen kylpyhuoneessa, esteettömässä kylpyhuoneessa, hyvinvointiin keskittyvässä kylpyhuoneessa tai hyvin pienessä kylpyhuoneessa. Kaikille näille on yhteistä se, että muoto ja kylpyhuoneen pohjaratkaisun määrittämä tilan koko on suunnittelussa ratkaisevassa asemassa.

Miksi kylpyhuoneen pohjaratkaisu ratkaisee suunnittelussa?

Pieni kylpyhuone

Kylpyhuoneen pohjaratkaisu asettaa edellytykset suunnittelulle. Tämä ei koske ainoastaan hyvinvoinnin kannalta tärkeitä esteettisiä näkökohtia, vaan erityisesti myös toimintojen näkökohtia:

  • Miten kylpyhuonetuotteet, kuten kylpyamme, suihku, pesuallas ja WC-istuin, voidaan sijoittaa ?
  • Miten riittävä liikkumisvapaus luodaan kylpyhuonekalusteiden väliin?
  • Ja miten riittävä säilytystila on varmistettu kylpyhuoneessa?

Kun näihin kysymyksiin on vastattu, kylpyhuoneen täydelle käytölle ei käytännössä ole esteitä.

Yleiset kylpyhuoneen pohjaratkaisut ja niiden mahdollisuudet

Unelmien kylpyhuone kaikille! Se olisi yksinkertaista – jos vain tilaa olisi riittävästi. Kiiltävien aikakauslehtien kodeissa on usein uskomattoman paljon tilaa. Todellisuudessa tilanne on kuitenkin yleensä hyvin erilainen. Joko suunnitelmat on jo tehty tai kylpyhuoneen pohjaratkaisu on kiveen hakattu. Tätä silmällä pitäen muutamat skenaariot ja mahdollisuudet erilaisiin pohjaratkaisun kokoihin löydät alta.

Pieni kylpyhuone

2–6 m² – pienten kylpyhuoneiden optimaalinen käyttö

Mitä rajatumpi määrä tilaa on tarjolla, sitä vähemmän on suunnitteluvapautta. Tämä koskee esimerkiksi kylpyhuonetta, jonka pohjapiirros on 4 m², ja siihen kuuluvaa suihkua. Älykäs tilasuunnittelu on tässä erityisen tärkeää, ja toiminnallisten elementtien sijoittamisessa tilaan tulisi pyrkiä minimiin. Esimerkiksi viemärikalusteiden, kuten huuhtelusäiliön ja vesilukon sijoittaminen seinän taakse auttaa. Tämän ratkaisun yhdistäminen tilaa säästävään pesuallaskaappiin mahdollistaa myös ylimääräisen säilytystilan.

Pienissä kylpyhuoneissa keraamisten tuotteiden – kuten pesualtaan ja WC-istuimen – tulisi olla mahdollisimman kapeita.

Lisäksi myös laattojen koko on otettava huomioon kylpyhuoneissa, joissa on pienet pohjaratkaisut: suuret laatat ovat parempi vaihtoehto. Vähemmällä injektoinnilla seinän rakenne on tasaisempi ja kylpyhuone näyttää suuremmalta. Kevyet, lämpimät värit ja optimaalinen valaistus näyttelevät myös tärkeää roolia – erityisesti ikkunattomissa kylpyhuoneissa.

Geberit ONE -vieras-wc

Ideoita kapeisiin kylpyhuoneen pohjaratkaisuihin

Kylpyhuoneissa, joissa on kapeat pohjaratkaisut, sovelletaan samoja vaatimuksia kuin pienissä kylpyhuoneen pohjaratkaisuissa. Jos tarvitaan kylpyamme, on suositeltavaa käyttää huoneen leveyttä. Tällöin huoneen leveyden on oltava vähintään 170 cm – vakiokylpyammeen pituus.

Kun sijoitat WC-istuinta, sen suoraa näkymistä ovelta pitäisi välttää optimaalisen yksityisyyden takaamiseksi.

Keskikokoinen Geberit iCon -kylpyhuone

Keskikokoiset kylpyhuoneet tarjoavat liikkumisvapautta

Keskikokoisten kylpyhuoneiden pinta-ala on noin 7–19 m². Toisin kuin pienissä kylpyhuoneissa, kyse ei ole siitä, pitäisikö kylpyhuoneeseen asentaa suihku vai kylpyamme, vaan siitä, onko tilaa riittävästi molemmille saniteettilaitteille. Olipa päätös mikä tahansa, liikkumatila on otettava keskikokoisissa kylpyhuoneissa huomioon. Tämä koskee viemärikalusteiden välisiä etäisyyksiä, etäisyyttä seinään tai pesualtaan tai WC-istuimen edessä olevaa vapaata tilaa. Tärkeää on se, että yksittäisten laitteiden liikkumatilassa ei ole päällekkäisyyksiä. Asettelun osalta tehdään ero kahden perusperiaatteen välillä – viemärikalusteiden asennus seinää vasten tai täysin avoin suunnittelu. Syöttökanavien sijainti voi kuitenkin olla ratkaiseva ja se on otettava huomioon myös viemärikalusteiden sijoittamisessa.

Tilava kylpyhuone Geberit ONE -kalusteilla ja posliinilla sekä seinäkaivolla

Vähintään 20 m² – valikoima vaihtoehtoja suuriin kylpyhuoneisiin

Kuka tahansa, jonka kylpyhuone on vähintään 20 m², voi suunnitella unelmiensa kylpyhuoneen. Vain taivas on rajana kun on kyse suunnittelumahdollisuuksista tällaisessa kylpyhuoneessa.

Myös saunaa voidaan harkita. Tai entä vapaasti seisova kylpyamme, joka on sijoitettu siten, että se tarjoaa näkymän panoraamaikkunoiden läpi?

Käytettävissä olevan tilan täysimääräinen hyödyntäminen on varmasti paras tapa luoda oma henkilökohtainen hyvinvoinnin keidas.

Geberit Acanto -kylpyhuone kaltevakattoisessa huoneessa

Vinkkejä ullakkokylpyhuoneisiin

Jos suunnittelet kylpyhuonetta tilaan, jossa on kalteva katto, useita erityisiä viitearvoja on noudatettava.

katon kaltevuuden on oltava kylpyhuoneessa vähintään 35°, kun taas huoneen korkeus, jossa henkilö voi seistä suorassa, on määritetty kahteen metriin. Tämä on otettava huomioon erityisesti suihkua asennettaessa. Jos kylpyhuoneeseen on sen sijaan tulossa kylpyamme, on suositeltavaa tarkistaa lattian kantavuus täyden kylpyammeen painon vuoksi.

Lisäksi kosteudenkestävä seinäpinnoite ja lattian tiivisteet on varmistettava ennen pesualtaan ja WC-istuimen asentamista.

Geberit Smyle Square -seinä-wc-elementti nurkkaan asennettuna

Epätavalliset pohjaratkaisut kylpyhuoneessa – kulmien ja nurkkien käyttäminen oikein

Kulmat ja nurkat voivat auttaa kehittämään kylpyhuonetta monin tavoin. Nurkan koosta riippuen suihkun tai wc-istuimen asennus on ilmeinen ratkaisu. Tämä hyödyntää käytettävissä olevan tilan optimaalisesti ja luo automaattisesti luonnollisen yksityisyyden tunteen.

Nurkat ovat myös täydellinen vaihtoehto säilytystila ja niihin voidaan asentaa avohyllyjä tai tasoja. Niitä voidaan käyttää myös tarvikkeiden tai koriste-elementtien esittelyyn.

Geberit-ratkaisut kylpyhuoneen pohjaratkaisuun

Vain hyvin harvalla meistä on riittävästi tilaa kylpyhuoneessa. Kylpyhuoneen pinta-ala on keskimäärin 2,5–3,5 m².

Tilaa säästävät ratkaisut ja kompaktit WC-posliinit Geberitiltä tarjoavat oikeat ratkaisut näihin kokoluokkiin. Tuotevalikoima sisältää myös vastaavia suihkuratkaisuita ja viehättäviä kylpyammeita ja kylpyammeiden vesilukkoja mihin tahansa kylpyhuoneen pohjaratkaisuun.

Uutiskirje Tilaa nyt

Pysy ajan tasalla


Uutiskirjeemme tarjoaa kiehtovia oivalluksia ja käteviä vinkkejä siitä, miten kylpyhuoneesi voi helpottaa elämääsi.

Kylpyhuonetuotteet, jotka lisäävät tilaa kylpyhuoneessa

Lue samanlaisia julkaisuja