Voittajasuunnitelma kuudella neliömetrilläHaastattelussa arkkitehti Carsten Wraae

Kansainväliset arkkitehdit kilpailivat toisiaan vastaan Geberitin aloitteesta ja esittelivät konseptinsa kuuden neliömetrin kokoisesta kylpyhuoneesta. Tanskalainen arkkitehtitoimisto Bjerg Arkitektur voitti suunnittelukilpailun Serenity-projektillaan. Projektipäällikkö ja arkkitehti Carsten Wraae Jensen tietää, mikä on tärkeää pienten kylpyhuoneiden suunnittelussa.

Bjerg Arkitekturin tanskalaiset arkkitehdit ovat tottuneet pieniin kylpyhuoneisiin (© Wilfred Gachau)

Sinä ja tiimisi voititte Geberitin kansainvälisen kilpailun kuuden neliömetrin kokoisella Serenity-kylpyhuoneellanne. Mitkä ovat kylpyhuonesuunnitelmanne vahvuudet?

Tiimimme keskittyi välittämään tilan tuleville käyttäjille rauhan ja tyyneyden tunnetta. Käytimme puuta. Se on materiaali, joka elää ja herättää tunteita. Kylpyhuone on yksi harvoista tiloista, joissa voimme sulkea oven ja olla ihan omissa oloissamme. Rentouttavassa tunnelmassa ihminen voi hyvin.

Miten onnistuitte tässä?

Yritimme olla haluamatta liikaa kerralla. Painotimme erityisesti materiaaleja ja niiden luonnetta sekä integroitua muotoilua. Lisäksi käytimme peiliä, jossa on integroitu valo. Myös siisteys oli meille tärkeää. Valitsimme mutkattomia, helposti puhdistettavia tuotteita, jotka näyttävät yhtenäisten pintojensa ansiosta tyylikkäiltä. Suunnitelmamme on realistinen ja kohtuuhintainen.

Tehtävänä oli luoda houkuttelevasti muotoiltu kylpyhuone kuudelle neliömetrille ja ottaa huomioon kuusi päävaatimusta. Mikä sai teidät osallistumaan tähän kilpailuun?

Suunnittelemme paljon kouluja, päiväkoteja ja muita sosiaalisia laitoksia, joissa meidän on huomioitava monia teknisiä vaatimuksia. Suunnitelman toteuttaminen tähän kuuden neliömetrin kokoiseen tilaan kiinnosti meitä, koska se oli jotain erilaista. Monet sanoisivat, että kuusi neliömetriä on vähän. Tanskalaiselle arkkitehtitoimistollemme se on itse asiassa melko paljon. Kööpenhaminassa rakentaminen on kallista, joten olemme tottuneet paljon pienempiin pohjaratkaisuihin.

Mikä oli suurin haaste ja miten selvisitte siitä?

Luoda tila, joka on yhtä aikaa kestävä ja toimiva. Emme halunneet integroida tuotteita, jotka vain näyttävät hyvältä. Niiden oli oltava myös käytännöllisiä. Ajatuksenamme oli luoda kestävä tila, jossa on suuri ikkuna ja näkymä luontoon sekä joka kutsuu unelmoimaan.

Kun katsoo kuvastoja tai käy näyttelytiloissa, näkee pääasiassa tilavia kylpyhuoneita. Todellisuus on usein erilainen: monilla on vain vähän tilaa kylpyhuoneessa. Millä nikseillä pienistä tiloista voi tehdä toimivia ja mielenkiintoisia?

Kun astumme tilaan, huomiomme ei saisi kiinnittyä kylpyhuoneessa säilytettäviin tavaroihin. On hyvä pyrkiä järjestelmään, jossa päivittäisessä käytössä olevat tavarat ovat piilossa. Tavoitteena tulee olla rauhallinen ilmapiiri, ja on syytä muistaa, että WC-istuimen, suihkun ja pesualtaan edessä on oltava tilaa. Nämä neliömetrit voidaan yhdistää taitavalla tuotteiden sijoittelulla. Silloin säästyy tilaa.

Faktat

Tietoa Bjerg Arkitekturista

Tietoa Bjerg Arkitekturista

Arkkitehtitoimisto Bjerg Arkitektur on vuonna 1987 perustettu tanskalainen perheyritys. Kolmen Tanskassa sijaitsevan toimiston lisäksi heillä on toimisto myös Oslossa, Varsovassa ja Santiagossa. Vastuullinen ja kestävä rakentaminen on ollut Bjerg Arkitekturin tärkein pyrkimys jo vuosien ajan. Vuodesta 2007 lähtien Bjerg Architektur on osallistunut intensiivisesti rakennusten energiasaneeraukseen.

Toimistolla on referenssikohteita monipuolisesti niin yksityiseltä kuin julkiseltakin sektorilla. Heidät tunnetaan erityisesti päiväkotien, koulujen ja sosiaalisten asuntojen suunnittelusta.

Kuvagalleria