Musta kylpyhuone | geberit.fi

Musta kylpyhuone: sisustuksen trendit arkkitehdin näkökulmasta

Muotokuva sveitsiläisestä arkkitehdistä Andrin Schweizeristä (©Judith Stadler & André Uster)

Kylpyhuoneen ei tarvitse aina loistaa klassisen valkoisena. Jos mustia tuotteita käytetään säästeliäästi ja yhdistellään taitavasti, ne toimivat vahvana kannanottona, sanoo tunnettu sveitsiläinen arkkitehti Andrin Schweizer.

Mies kylpyhuoneessa Geberit Option Plus Square -peilin ja mustien Geberit ONE -kylpyhuonekalusteiden edessä (© Geberit)
Geberit ONE -kylpyhuonevarusteet mattamustana (© Geberit)
Geberit ONE -kylpyhuonesarjan tuotteet mattamustana (© Geberit)

Musta on erittäin suosittu väri kodin sisustuksessa. Mitä mieltä olet arkkitehtina tästä suuntauksesta?

Andrin Schweizer: On julkinen salaisuus, että arkkitehdit pitävät mustasta. Väri yhdistetään vakavuuteen, eleganssiin ja hienostuneisuuteen. Käytämme sitä aina, kun pyrimme vahvaan ja rohkeaan kannanottoon. Muunnostöissä väri on mielestäni hyödyllinen tapa erottaa tietoisesti uusi vanhasta. Näen mielessäni yksinkertaisen, mustan keittiön vanhassa maalaistalossa.

Musta on nyt muodissa myös kylpyhuoneessa: mustat hanat, kylpyhuonekalusteet ja kylpyhuonetarvikkeet ovat kysyttyjä. Miten väriä voidaan käyttää tunnelmallisesti?

Kun halusin muutama vuosi sitten ensi kerran suunnitella kylpyhuoneen mustilla hanoilla ja tarvikkeilla, en onnistunut, koska yksittäisiä komponentteja ei ollut saatavilla mustina. Nykyään saatavilla on laaja valikoima. Valmistajat tarjoavat monia tuotesarjoja eri pintakäsittelyillä. Suosittelen käyttämään mustaa väriä tietoisesti ja melko säästeliäästi, jotta sen voima ei katoa. On parempi valita muutamia elementtejä ja asettaa ne selkeään kontrastiin muiden kanssa.

Millaisen vaikutuksen mustat kylpyhuonehanat tai -kalusteet saavat aikaan?

Mustat hanat säteilevät itsevarmuutta. Ne tekevät selväksi, että täällä asuu muotoilun päälle ymmärtävä henkilö, joka on tietoisesti valinnut jotain epäsovinnaista ja haluaa erottua joukosta. Itse käytän mustaa, kun haluan luoda ylellistä kylpylää muistuttavan ilmapiirin. Kylpyhuone on talon intiimein huone. Liikun niissä vapaammin, kun huoneen tunnelma on melko tumma eikä vartaloni jokainen poimu ole valaistu.

Mihin väreihin ja materiaaleihin mustan voi yhdistää parhaiten?

Mustan kanssa sopii oikeastaan kaikki - se onkin tämän värin hieno puoli. Kylpyhuoneessa en yhdistäisi liian tummia materiaaleja mustiin hanoihin. Tietynlainen kontrasti on minusta tärkeää, jotta musta pääsee oikeuksiinsa. Pidän kontrasteja yleisesti ottaen jännittävinä. Haluan yhdistää mattamustiin pintoihin hyvin luonteikkaita materiaaleja. Esimerkiksi käsin lasitetut laatat, joista jokainen on hieman erilainen, tai luonnonkivet, joilla on voimakas tekstuuri. Ja ehdottomasti puu, joka kuuluu oikeastaan jokaiseen kylpyhuoneeseen.

Kuinka kauan uskot tämän väritrendin kestävän?

Se riippuu hyvin paljon siitä, kuinka pitkälle tulevaisuuteen haluamme katsoa. Lähivuosina mustat hanat ja keittiökalusteet pysyvät varmasti kysyttyinä. Mikään trendi ei toki kestä ikuisesti.

Nainen irrottaa kampaosan Geberit ONE -pesualtaasta, jossa on mattamusta hana. (© Geberit)
Helppo puhdistaa - myös mustana
Geberitin mustilla tuotteilla arkkitehtuurin ja kylpyhuonekonsultoinnin ammattilaiset voivat tyydyttää muotoilua arvostavat asiakkaat kautta linjan. Yrityksen filosofia ”design meets function” on tuotekehityksen keskiössä. Tämä tarkoittaa, että Geberit takaa tyylikkään muotoilun lisäksi aina myös erinomaisen toiminnallisuuden. Tätä varten eri muovien ja metallien kanssa testataan erilaisia pinnoitteita ja viimeistelyprosesseja. Kylpyhuonejärjestelmien johtaja Jörn Ikels selittää: ”Vain ne tuotteet läpäisevät testit, jotka täyttävät korkeat kestävyys- ja puhdistettavuusvaatimuksemme luotettavasti käytännössä. Kaikkien mustien tuotteiden voi luottaa olevan harkitun toiminnallisia, kestäviä ja korkealaatuisia.”

HUOM! Mustat hanat eivät ole myytävänä Suomessa!

Tarjoaako Geberit tuotteita mustana?

Geberitillä on laaja valikoima mustia tuotteita: mustista kylpyhuonekalusteista, kuten alakaapeista, mustakehyksisistä peileistä ja peilikaapeista aina mustiin huuhtelupainikkeisiin ja kylpyhuonetarvikkeisiin. Myös suihkutiloihin löytyy sopivia tuotteita: suihkukourut, seinäkaivot ja viemäröinnin kannet mustana.

HUOM! Geberitin ONE-sarja tulee myyntiin vasta syksyllä 2023!

Geberitin tuotteiden yleiskuva mustassa värissä

Uutiskirje Tilaa nyt

Pysy ajan tasalla


Uutiskirjeestämme saat mielenkiintoisia ideoita ja arvokkaita vinkkejä siitä, kuinka kylpyhuone voi helpottaa arkeasi.

Kylpyhuonetuotteet toimivalla muotoilulla