Vihreä lentokenttäPuhtaasti nousuun

30 000 m²:n maa-alueesta tulee 180 000 m² hyötypinta-alaa: The Circle toteuttaa tiiviin rakentamisen ajatusta johdonmukaisesti. Sveitsin suurimman lentokentän yhteyteen luotu rakennuskompleksi Zürich-Klotenissa asettaa myös uusia standardeja kestävyyden suhteen. Geberit on tässä mukana monilla tuotteilla.

Kun The Circleen saapuu esimerkiksi matkan alkajaisiksi, huomaa olevansa keskellä kaupunkikeskusta, ei lentokentällä. Itse asiassa The Circle on ensisijaisesti moderni kaupunginosa, jossa on kauppoja, baareja ja ravintoloita, kansainvälisten yritysten toimistoja ja kongressikeskus 2 500 vieraalle. Kaksi Hyatt-hotellia ja Zürichin yliopistollisen sairaalan avoterveydenhuoltokeskus täydentävät tarjontaa keskuksessa, jossa alkuperäinen 30 000 m²:n pinta-ala on moninkertaistettu. Konseptin nimi on tiivistetty rakentaminen: jokainen neliömetri on arvokas ja jokaista neliömetriä voidaan käyttää mitä moninaisimmilla tavoilla.

Harmaa vesi

Nykyaikaisen, joustavan käyttökonseptin ja erittäin modernin estetiikan lisäksi The Circle vastaa vielä yhteen nyky-yhteiskunnan tarpeeseen - kestävyyteen. Marraskuusta 2020 lähtien yleisölle avoinna ollut The Circle asettaa uusia ekologisia mittapuita. Tästä syystä uusille rakennuksille myönnettiin Yhdysvaltain vihreän rakentamisen neuvoston (U.S. Green Building Council) korkein LEED-luokitus Platinum-sertifikaatti. Moderni rakennus sai lisäksi kaikkien aikojen suurimpana rakennushankkeena sveitsiläisen Minergie-rakennusstandardin mukaisen sertifikaatin.

Yksi rakennuskompleksin myönteiseen ekotaseeseen vaikuttavista tekijöistä on vesiresurssin käyttö. The Circle tarvitsee noin 50 prosenttia vähemmän käyttövettä kuin tavanomainen rakennus - tämän mahdollistavat vettä säästävät hanat sekä sadeveden käyttö harmaavetenä. Rakennuksen WC-istuimet huuhdellaan 85-prosenttisesti harmaavedellä. Geberit osallistuu tähän ratkaisuun Pluvia-kattovedenpoistojärjestelmällä ja ääntä eristävällä Silent-db20-putkistojärjestelmällä.

Vihreä sydän

The Circlen vihreä sydän on kuitenkin ennen kaikkea niin sanottu ”anergiaverkko” lämmitystä ja jäähdytystä varten. Perustuksen 1 150 paalusta 850 on niin sanottuja energiapaaluja. Kesällä ne siirtävät ylimääräisen lämmön maaperään, joka toimii energiavarastona. Talvella lämpö voidaan ottaa takaisin lämmitystarkoituksiin. Ulkoista energiaa sähkön muodossa tarvitaan vain lämpöpumppujen ja jäähdyttimien käyttämiseen. Osa sähköstä tuotetaan myös auringonvalosta: kaikille soveltuville kattopinnoille on asennettu aurinkosähköpaneelit.

The Circlellä ei ole vain vihreä sydän: 80 000 m²:n lähivirkistysalueen metsistä, niityistä ja kosteikoista muodostettiin lentokenttäpuisto, joka toimii vihreinä keuhkoina, eli virkistys- ja kohtaamispaikkana matkustajille ja asukkaille.

Faktat

The Circle

The Circle

  • Arkkitehti: Riken Yamamoto
  • Omistaja: Flughafen Zürich AG ja Swiss Life AG
  • Yleinen projektinhallinta: HRS Real Estate AG
  • Puiston suunnittelu: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur GmbH

Osoite: The Circle, Zürichin lentoasema, CH-8058 Zürich

Kuvagalleria