Talo jään päälläIcefjord Centre, Ilulissat (Tanska)

Icefjord Centren pääviestinä on Grönlannin länsiosan upean napapiirimaiseman katoaminen. Rakennuksen erityinen muoto asetti haasteita paikalliselle saniteettialan yritykselle.

Tuskin mikään ihmisen tekemä tuote voi kilpailla tämän erämaan kauneuden kanssa, ei edes arkkitehtuuri. Ei ole sattumaa, että Grönlannin länsirannikolla sijaitseva Ilulissatin jäävuono on Unescon maailmanperintökohde: Joka päivä 70 miljoonaa tonnia jäätä irtoaa viereiseltä Sermeq Kujalleq -jäätiköltä ja virtaa 6 km leveään ja 55 km pitkään vuonoon. Näin pienet ja suuret jäävuoret ajautuvat Diskon lahteen - ja antavat vaikutelman lähes ehtymättömästä luonnonvoimasta.

Vaikutelma on harhaanjohtava. Täällä napapiirin pohjoispuolella luonto on erityisen herkkä. Vuonon jäämassojen koko on puolittunut viime vuosikymmenen aikana.

Tuulen puhaltama siipi

Ice Fjord Centre on ainoa rakennus keskellä jäistä maisemaa (© Adam Mørk).

Tämän erämaan haavoittuvuus näkyy arkkitehti Dorte Mandrupin Ilulissatissa sijaitsevassa Icefjord Centerissä. Grönlannin kolmanneksi suurimman kaupungin laidalla olevalle ylätasangolle rakennettu vierailijakeskus tarjoaa näkymän upealle lahdelle ja sen ajelehtiville jäävuorille. Se sulautuu siipimäisellä muodollaan tuulen ja lumen peittämään maisemaan.

Näkyvistä teräsrungoista, puuelementeistä ja lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista koostuva kantava rakenne on avainasemassa, kun yksinäinen rakennus sovitetaan ympäristöönsä. Rakennuksen pitkänomainen, keskeltä vääntynyt siluetti mahdollistaa myös sen, että kolmion- ja neliönmuotoisten ikkunoiden kautta on mahdollista nähdä yhä uusia osia alueesta.

Erityisesti rakennuksen kaareva muoto aiheutti haasteita LVI-yritykselle. ”Sekä kuilut että kaikki putket oli asennettava kaareviin seiniin”, kertoo Jesper Bredahl, Ilulissatissa toimivan LVI- ja sähköalan yrityksen VVS og El Firmaet A/S:n osaomistaja. Päätös Geberitin tuotteiden hyväksi oli hänelle ja hänen liikekumppanilleen Jesper Hjord Hansenille helppo: ”Geberitin järjestelmät ovat turvallisia ja luotettavia vielä pitkään asennuksen jälkeenkin.”

Jää kaikessa monimuotoisuudessaan

Ice Fjord Centren katto on myös terassi (© Adam Mørk).

Icefjord Centre tekee Grönlannin maiseman keskeisestä elementistä, ilmastonmuutoksen uhkaamasta jäästä, pääviestinsä.

Jäälaboratorion ja elokuvateatterin täydentämässä näyttelyssä kerrotaan fyysisten esineiden ja digitaalisen median avulla jään tarinasta, sen fyysisestä muodostumisesta ja muutoksesta, sen seismografisesti mitattavissa olevista liikkeistä ja sen roolista ilmastohistoriassa.

Juuri tämä tieteen, arkkitehtuurin ja luonnon yhdistelmä laajentaa käsitystämme jäästä ja sen merkityksestä paljon Grönlantia laajemmalle.

”Laatu ja luotettavuus”Jesper Hjort Hansen ja Jesper Bredahl, putki- ja sähköurakoitsija Grönlannissa.

Jesper Bredahl, Ilulissatissa sijaitsevan LVI- ja sähköalan yrityksen VVS og El Firmaet A/S:n osaomistaja (© Adam Mørk).
Jesper Hjort Hansen, Ilulissatissa sijaitsevan LVI- ja sähköalan yrityksen VVS og El Firmaet A/S:n osaomistaja (© Adam Mørk).

Mikä erottaa työnne Manner-Tanskan LVI-yrityksistä?

Talvikuukausina, jotka kestävät noin yhdestä neljään kuukautta, lämpötila on -15 ja -20 asteen välillä. Tämä edellyttää talviaikaisia varotoimia, kuten lämmitettyjä telttoja.

Suoritatteko asennustöitä myös talvikuukausina?

Meidän on saatava kaikki ulkotyöt valmiiksi 1. lokakuuta mennessä. Talvella työskentelemme rakennuksen sisällä.

Tarvitsetko myös erityisratkaisuja tai -tuotteita?

Käytämme itse asiassa esieristettyjä vesi- ja viemäriputkia jälkilämmityksen kanssa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun valitset Geberitin tuotteita. Mikä vakuuttaa sinut?

Geberit-tuotteiden laatu ja luotettavuus.

Lyhyesti: Jesper Hjort Hansen ja Jesper Bredahl
Jesper Hjort Hansen ja Jesper Bredahl ovat Ilulissatissa sijaitsevan LVI- ja sähköalan yrityksen VVS og El Firmaet A/S:n osaomistajia. Yritys on toiminut yli 20 vuotta ja työllistää tällä hetkellä noin 100 henkilöä.VVS og El Firmaet A/S perustettiin perinteiseksi putkiliikkeeksi, mutta se on kehittynyt edelleen ja tarjoaa nykyään palveluja putki-, sähkö-, lämmitys-, eristys-, metalli- ja autokorjauspalveluiden alalla.

Faktat

Geberit Know-how

Hankkeessa käytetyt Geberit-tuotteet
  • Geberit PE -viemäröintijärjestelmä
  • Geberit Sigma -piilohuuhtelusäiliö
  • Geberit Duofix -asennuselementti
  • Geberit Sigma70 -huuhtelupainike

UUTISKIRJEEN TILAAMINENARKKITEHDEILLE JA ARKKITEHTUURISTA KIINNOSTUNEILLE

Geberitin referenssikohteita (© Geberit)

Geberitin tuotteita ja ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.

Geberitin uutiskirje käsittelee säännöllisesti ajankohtaisia rakennusteollisuuden aiheita. Näyttävien esimerkkikohteiden lisäksi uutiskirje tarjoaa arkkitehtien, rakennusasiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä taustatietoja.