Kuinka välttyä legionella-bakteereilta juomavedessä

Legionellat ovat bakteereja, joita emme todellakaan halua kehoomme. Taudinaiheuttajat voivat johtaa infektioihin erityisesti ihmisillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Koska ne leviävät putkissa veden mukana, on tärkeää pitää silmällä niiden elinympäristöjä ja juomavetemme laatua.

Tiesitkö, että putkistossa liikkuu miljoonia pieniä eliöitä, joita ei voi erottaa ihmissilmällä? Kyse on Legionellasta ja muista bakteereista. Seisova vesi ja 25–50 °C:n lämpötila tarjoavat ihanteelliset olosuhteet niiden huomaamattomalle lisääntymiselle.

Ei pelkoa legionellasta

Legionellat ovat bakteereja, jotka leviävät veden mukana

Legionellat ovat bakteereja, jotka voivat aiheuttaa sairauksia. Esimerkiksi suihkussa ne kulkeutuvat suihkupäästä pienten vesipisaroiden mukana ja voivat kulkeutua keuhkoihin hengitysteiden kautta. Terveille, immuunipuolustukseltaan vahvoille ihmisille, Legionella ei ole vaarallinen. Tilanne on kuitenkin toinen sellaisten henkilöiden kohdalla, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Sairastumisen välttämiseksi on tärkeää vaihtaa kokonaan pitkän käyttämättömyyden jälkeen putkissa seissyt vesi. ”Käyttövesiputkissa oleva vesi on vaihdettava viimeistään 72 tunnin kuluttua. Muuten putkissa seisova vesi tekee putkista nopeasti paratiisin taudinaiheuttajille ja bakteereille, kuten legionellalle”, sanoo Beat Aebi, Geberitin Product Manager Piping Systems International.

Beat Aebin vinkit legionellan välttämiseen käyttövedessä

  • Legionella kuolee yli 50 °C:n veden lämpötilassa. Tarkkaile siis lämminvesisäiliön tulovirtauksen lämpötilaa ja huolehdi, että se on aina yli 50 °C.
  • Jos olet ollut poissa kotoa/vapaa-ajan asunnosta pidemmän aikaa, suosittelemme ettet juo vettä suoraan hanasta, vaan huuhtele (loma)kodin juomavesiputkia noin kahden minuutin ajan. Tämä koskee erityisesti myös hanoja ja suihkupäitä. Vältä kylpyhuoneeseen menemistä tämän aikana. Näin takaat jatkuvasti korkeatasoisen juomaveden laadun.
  • Legionella-bakteereita voi myös kertyä suoraan käyttöpaikkaan. Poista siis säännöllisesti kalkkikertymät suihkupäistä ja poresuuttimista – keittiön ja kylpyhuoneen hanojen suuttimista. Kierrä ne paikoiltaan, upota ne mihin tahansa tavalliseen kalkinpoistoaineeseen ja kiinnitä ne paikoilleen puhdistuksen jälkeen.
  • Hanat ovat mahdollisia legionellaa ja muita bakteereita kerääviä paikkoja. Huolehdi siis, että (suurin osa) käyttämättömistä hanoista – kuten kodinhoitohuoneen hanat – poistetaan. Ulkohanat tulee sulkea talvella. Huoltomies tai putkimies voi varmistaa, että kyseisissä putkiston osissa ei ole enää vettä.
  • Asunnonomistajien tulee tarkistuttaa talousveden suodatin säännöllisesti LV-asentajalla ja vaihdattaa se tarvittaessa. Kerrostalossa huoltomies vastaa yleensä kaikista ammattimaisista vaihdoista ja testauksista, jotta juomaveden laatu pysyy hyvänä.
  • Jos asunnossa on esiintyy Legionella-bakteereja korkeilla pitoisuuksilla, suosittelemme käyttämään tilapäistä hygieniahuuhtelulaitetta, kuten Geberit Rapid -hygieniahuuhtelulaitetta. Sen voi kiinnittää kyseiseen putkiston osaan, jolloin käyttövesijärjestelmä saadaan takaisin toimintaan ilman suuria muutostöitä tai kustannuksia korkean juomavedesilaadun varmistamiseksi.

Näitä vinkkejä noudattamalla voit olla varma siitä, että legionella-bakteerit eivät selviydy käyttövesiputkistossasi. Ehkä harkitset jo hygieniahuuhtelulaitteen hankkimista. Jos voisit olla kiinnostunut,käänny LV-asentajan puoleen. Hän neuvoo sinua mielellään.

Hae inspiraatiota Ole hyvä, työkalu on käytössäsi

Inspiraatiotyökalu


Löydä inspiraatiota kylpyhuonesuunnitteluun inspiraatiotyökalumme avulla. Istunnon jälkeen saat listan valitsemista tuotteista, jonka voit ottaa mukaasi jälleenmyyjäliikkeeseen.

Ota yhteyttä


Jos sinulla on kysyttävää, täytä yhteystietolomakkeemme ja lähetä se meille.

Uutiskirje


Uutiskirjeestämme voit lukea mielenkiintoisia uutisia, mitä uutta tapahtuu kylpyhuonemaailmassa ja saat myös vinkkejä jokapäiväiseen elämään kylpyhuoneessa.

Kylpyhuonetuotteet puhtaampaan kylpyhuoneeseen

Pysy ajan tasalla

Tilaa uutiskirje jo tänään!

Rekisteröidy nyt uutiskirjeemme tilaajaksi, niin pysyt ajan tasalla uutuustuotteista, tapahtumista ja kylpyhuonesuunnitteluvinkeistä. Saat ajankohtaista tietoa tärkeistä aiheista, kuten henkilökohtainen hygienia, tilansäästö, kylpyhuoneen puhtaus, muotoilu, sisustus, remontointi, mukavuus, käyttöystävällisyys ja esteettömyys. Mitä enää odotat?

Tilaa uutiskirjeemme täältä

Minkälainen kylpyhuone on sopiva juuri sinulle?

Mutta, mitkä ovat oikeastaan tarpeesi? Onko tilankäyttö, puhtaus vai design tärkeitä sinulle? Haluatko mieluummin käyttäjäystävällisiä tuotteita vai otatko mieluummin vähän enemmän käyttömukavuutta, mitä esimerkiksi Geberit AquaClean -pesu-wc- tarjoaa? Tai pidätkö universaalista muotoilusta? Ei ole väliä mitä haluat, fiksujen kylpyhuoneratkaisuidemme avulla voimme tarjota sen kaiken sinulle ja yksinkertaistaa päivittäisiä rutiinejasi.

Enemmän tilaa kylpyhuoneessa
Puhtaampi ja hygienisempi kylpyhuone
Toiminnallisempaa muotoilua kylpyhuoneeseen
Enemmän käyttömukavuutta kylpyhuoneessa
Esteetön kylpyhuone
Käyttäjäystävällisempi kylpyhuone