Upea arkkitehtuuri - Huippu keittiöRavintola Born, Singapore

Historiallisella Jinrikishan rautatieasemalla sijaitseva gourmet-ravintola Born on designin näyteikkuna. Se ei ole kuitenkaan ainoa syy, miksi singaporelaiset tiedotusvälineet puhuvat vuonna 2022 avatusta ravintolasta. Born tarjoaa juhlaa kaikille aisteille samanaikaisesti.

“Upea! Aasian paras ravintola!“. Ja “yksi harvoista historiallisista sijainneista“ Singaporessa. Sisustussuunnittelija Alan Barr, Greymattersin perustaja, kuulostaa ylitsevuotavalta, kun hän puhuu Born-ravintolasta, jonka sisustuksen hän loi tiiminsä kanssa.

Gourmet-temppeli sijaitsee entisellä Jinrikishan rautatieasemalla, rakennuksessa, joka on yli 100 vuotta vanha. Ja omistaja ei ole kukaan muu kuin elokuvan tähti Jackie Chan. Hän omistaa useita kiinteistöjä kaikkialla Kaakkois-Aasiassa. Nyt myös Born-ravintolan. Se avasi ovensa kesäkuussa 2022 ja sijaitsee rakennuksen pohjakerroksessa.

Laatu ennen kaikkea

Ravintola Born sijaitsee Jinrikishan asemalla, joka on yksi Singaporen harvoista historiallisista rakennuksista. Sen omistaa näyttelijä Jackie Chan (© Owen Raggett)

Paikallinen tähtikokki Zor Tan johtaa ravintolaa. Itse asiassa hän halusi avata jotain pienempää, intiimimpää, mutta ravintola tällaisessa paikassa - et voi vain sanoa ei. Ja niin Zor Tan hankki kiinteistön itselleen ja avasi Born-ravintolan.

“Täällä laatu ratkaisee, ei määrä“, sanoo Alan Barr.

Rakennuksen pohjaratkaisu teki suunnittelusta ja remontista monimutkaista. Suoria kulmia ei juuri ole. “Periaatteessa pohjapiirros on kolmion muotoinen“, sanoo Alan Barr. “Ja meidän piti suunnitella järkevä tilanjako sen sisällä.“

Paperipilvi

Vaatimukset olivat korkealla. Tilaa piti olla baarille, yksityiselle oleskelutilalle, avoimelle oleskelutilalle, pääruokasalille ja näytöskeittiölle sekä tietysti keittiölle, toimistolle ja saniteettitiloille. Vaatimukset kalustukselle: ylväät, koristeelliset ja leikkisät. Yksi monista yksityiskohdista on hollantilaisen paperitaiteilijan suunnittelema veistos, joka leijuu kuin pilvi pääruokasalin yläpuolella.

Korkeat suunnittelustandardit ulottuvat wc-tiloihin asti, joissa Geberit-tuotteet hallitsevat seinän edessä ja takana; Geberit Sigma Duofix -asennuselementit, AquaClean Sela -pesu-wc-istuimet, Geberit-urinaalit sekä Sigma 10 -huuuhtelupainikkeet ruostumattomasta teräksestä, joissa on elektroninen huuhtelunkäynnistys.

Paperipilvi leijuu Singaporen uuden tähtiravintolan Bornin pääruokasalin yllä (© Owen Raggett)
Born-ravintola sijaitsee Jinrikishan asemalla, joka on yksi Singaporen harvoista historiallisista rakennuksista (© Owen Raggett)
WC:t on varustettu muun muassa Geberit AquaClean Sela -pesu-wc-istuimilla ja Geberit-urinaaleilla (© Owen Raggett)

Faktat

Uutiskirjeen tilaaminenARKKITEHDEILLE JA ARKKITEHTUURISTA KIINNOSTUNEILLE

Kuvakollaasi (© Geberit)

Geberitin tuotteita ja ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.

Geberitin uutiskirje käsittelee säännöllisesti ajankohtaisia rakennusteollisuuden aiheita. Näyttävien esimerkkikohteiden lisäksi uutiskirje tarjoaa arkkitehtien, rakennusasiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä taustatietoja.