Mozartin valtakuntaOopperatalo, Chemnitz (Saksa)

Richard Möbiuksen vuonna 1909 suunnittelemaa ja sen jälkeen useita kertoja peruskorjattua Chemnitzin oopperataloa pidetään yhtenä Euroopan moderneimmista oopperataloista. Vuonna 2025 Chemnitzistä tulee Saksan kulttuuripääkaupunki, ja siksi perinteikäs teatteri on saanut täysin uudet saniteettitilat, joihin sisältyy Geberitin tuotteita.

Oopperatalo, Kuningas Albertin museo ja Pyhän Pietarin kirkko tekevät Saksan Chemnitzin teatteriaukiosta erään kaupungin kauneimmista arkkitehtonisista kokonaisuuksista. Oopperatalolla, kulttuurin harrastajien kohtauspaikalla, on vaiheikas historia.

Historiallinen rakennus

Chemnitz koki todellisen rakennusbuumin 1800-luvulla tapahtuneen teollistumisen ja ensimmäisen maailmansodan välisenä aikana. Tuona aikana rakennettiin yli 100 kokonaan uutta julkista rakennusta. Myös oopperatalon rakentaminen sisältyi tähän ajanjaksoon. Jugendtyylinen rakennus pystytettiin vuonna 1909 paikallisen arkkitehdin Richard Möbiuksen johdolla. Toisessa maailmansodassa pahoin vaurioitunut rakennus rakennettiin uudelleen vuosina 1947–1951 ja kunnostettiin perusteellisesti 1990-luvulla.

Uudet saniteettitilat

30 vuotta myöhemmin omistajat käyttivät pandemian aiheuttaman esitystauon saniteettitilojen täydelliseen uudistamiseen. Kaikkiaan 15 tilaa varustettiin Geberitin asennusjärjestelmillä ja posliineilla. Käytössä ovat mm. Acanto-kylpyhuonesarjan Rimfree-wc-istuimet integroiduilla hajulukkoliittimillä ja istuinten QuickRelease-saranoilla, joiden avulla WC-kansi voidaan irrottaa käden käänteessä helppoa puhdistusta varten. Paljon huomiota kiinnitettiin tuotteisiin, jotka toimivat ilman kosketusta. Sen vuoksi tiloihin asennettiin ilman kosketusta käytettäviä Geberitin pesuallashanoja, urinaaleja ja huuhtelupainikkeita.

Suuret kävijämäärät

Chemnitzin oopperatalon kaltainen laitos on riippuvainen luotettavista saniteettilaitteistoista, joiden pitkäikäisyys on todistettu. Suojellussa rakennuksessa vierailee nimittäin vuosittain yli 70 000 teatterikävijää, ja kerralla heitä mahtuu paikalle 720. Oopperatalon ohjelmistossa on laaja valikoima esityksiä kaikenlaisille ja kaikenikäisille yleisöille: tarjonta vaihtelee klassisista moderneihin oopperoihin ja balettiesityksistä musikaaleihin. Chemnitzistä tulee kulttuuripääkaupunki vuonna 2025. Silloin kaupungin kulttuurilaitokset odottavat vieraita kaikkialta Euroopasta.

Faktat

Kuvagalleria