Taiteen ja luonnon välistä harmoniaaHouse of Music Hungary, Budapest (HU)

Unkarin pääkaupungin Budapestin historiallisessa puistossa sijaitseva House of Music Hungary luo keveydellään luonnon ja taiteen välistä harmoniaa. Sen arkkitehtuuri kutsuu kaikkia kaupunkilaisia astumaan sisään ja kuuntelemaan.

Budapestin kaupunginpuistossa maasta näyttää putkahtaneen jättimäinen sieni. Se kasvaa puiden välissä ja ympärillä. Se on japanilaisen arkkitehdin Sou Fujimoton arkkitehtuurin muotoon puettu vastaus kysymykseen: mitä merkitsee uuden rakennuksen rakentaminen historialliseen puistoon?

Puisto sisätiloissa – Koe elämys

Kun kävijä astuu sisään 9 000 neliömetrin kokoiseen kulttuuritaloon, jossa on konserttisaleja, museo, kirjasto ja lukuisia työpajatiloja, hän jää ainakin sisäänkäyntialueella toisella jalallaan Budapestin 200 vuotta vanhaan kaupunginpuistoon. Kattorakennetta suunnitellessaan Sou Fujimoto on hakenut inspiraatiota ääniaaltojen muodosta. Leikkisästi aaltoileva katos on samalla rei'itetty noin 100 erimuotoisella ja -kokoisella kraatterimaisella aukolla, joissa kasvaa puiston puita. Kattorakenne varmistaa, että rakennus sulautuu ympäristöönsä harmonisesti.

Sisä- ja ulkotilojen välinen raja hämärtyy tässä rakennelmassa kuitenkin paitsi pystysuunnassa myös vaakasuunnassa. Julkisivu koostuu 94 lämpöeristetystä lasipaneelista, jotka ovat jopa 12 metriä korkeita. Konserttiyleisö on siis myös läpikuultavassa sisääntuloaulassa aina luonnon ympäröimä.

Avoin kaikille

Aivan kuten puisto jatkaa kasvuaan rakennuksessa, kulttuurilaitoksen taiteen vaikutus jatkuu puiston puolella. Tämä varmistetaan ulkoilmalavoilla, joita rakennuksen katto suojaa, mutta jotka ovat avoimia joka sivultaan. Lyhyesti sanottuna: joissakin konserteissa yleisö istuu täällä puistossa.

Avoimuus luontoa ja yleisöä kohtaan on tämän kulttuurirakennuksen ohjelma. House of Music Hungary osoittaa arkkitehtuurillaan, että taide ja kulttuuri ovat osa kaupunkia ja sen jokapäiväistä elämää, kaikille avoinna ja kaikkien ulottuvilla.

Erinomaista suunnittelua ja kestävyyttä

Ei ihme, että House of Music Hungary on herättänyt kansainvälisen arkkitehtuuri- ja kulttuuriyhteisön huomion. Vuonna 2019 se palkittiin Euroopan parhaana julkisena arkkitehtuurihankkeena arvostetussa International Property Awards -kilpailussa Lontoossa, ja vuonna 2020 se voitti American Music Cities Awards -kilpailussa kategorian ”Best Use Of Music In Property Development”.

Myös rakennuksen kestävä konsepti herätti huomiota. Siihen kuuluu energiatehokkaan lämmitys- ja jäähdytystekniikan lisäksi myös luonnonvarojen – päivänvalon ja sadeveden – maksimaalinen hyödyntäminen. Geberit vaikutti tehokkaaseen vedenpoistoon huuhtelu- ja viemärijärjestelmien avulla. Tyylikästä sisustusta Geberit tuki Selnova Comfort- ja Smyle-posliineilla.

Faktat

Geberitin osaaminen

Geberitin osaaminen

Kuvagalleria