Haute couturea AmstelillaHAUT Amsterdam

Korkein BREEAM-sertifikaatti, Alankomaiden korkein puutalo, korkeaa asumismukavuutta keskellä Alankomaiden pääkaupunkia: HAUT Amsterdamissa yhdistyvät kaikki modernin asumisen ominaisuudet - myös Geberitin osaamisen ansiosta.

Tehtävä ei ollut helppo. Amsterdamin kaupunki järjesti tarjouskilpailun rakennushankkeesta tontille Amstelin kaupunginosassa, entisessä kauppiaskorttelissa. Lopputuloksen piti olla arkkitehtonisesti korkealaatuinen asuinrakennus, joka täyttää kestävän rakentamisen vaatimukset. Elettiin vuotta 2016.

Viisi vuotta myöhemmin, vuonna 2021, amsterdamilaiset saattoivat katsella ylpeänä uutta modernin ja kestävän asumisen symbolia. 73 metriä korkea asuintorni on Alankomaiden korkein puutalo. Se tarjoaa asukkailleen mitä kauneimmat näkymät Amstel-joelle, Stadshaven Amstelkwartierin venesatamaan ja Somerlust-puistoon.

Kaupunkilaisille

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)

HAUT Amsterdam, Alankomaiden pääkaupungin haute couture -rakennus, tarjoaa muutakin kuin komean julkisivun ja kauniit näkymät. Asuinrakennuksessa on 21 kerrosta ja 52 keskihintaista asuntoa. Rakennuksen vakaus on varmistettu betoniperustuksella. Se on välttämätön Amsterdamin kaltaisessa vesien vallitsemassa kaupungissa, jossa kellarit sijaitsevat pohjavesialueella. Asuintornin päärakenne on kuitenkin tehty puusta. Rakentamiseen käytettiin 2 800 m3puuta.

Rakennusmateriaali, joka kasvaa takaisin

Puu on kiertävä rakennusmateriaali: se kasvaa takaisin eikä kuormita ympäristöä. Lisäksi se voidaan käyttää uudelleen. Puu sitoo CO2:ta ja vähentää siten osaltaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Rakentamisessa käytetyt 2 800 m3puuta varastoivat yhteensä 2 500 tonnia CO2:ta, mikä vastaa noin 400 kotitalouden vuotuisia CO2-päästöjä.

Rakennus ei kuitenkaan saanut korkeinta BREEAM-serfikaattia* kestävän rakentamisen merkiksi pelkästään päämateriaalinsa ansiosta. Asuintalo erottuu edukseen muillakin ominaisuuksilla. Geberitin polyeteenistä valmistettu putkistojärjestelmä kerää talteen 99 prosenttia sadevedestä, ja tämä vesimäärä voidaan käyttää kattopuutarhojen kasteluun. Geberitin Silent-db20-putkistojärjestelmä ja Geberit Sovent takaavat tilaa säästävän ja äänioptimoidun ratkaisun viemäriveden käsittelyyn. Julkisivu koostuu lämpöä heijastavasta kolminkertaisesta lasista, ja se on katon tavoin varustettu energiaa tuottavilla aurinkokennoilla. Maksimoitu päivänvalon määrä ja tuulivoimalla toimiva ilmanvaihto CO2-antureilla varmistavat terveellisen sisäilman - todellista ylellisyyttä keskellä tätä tiheään asuttua metropolia.

*BREEAM: Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology on Isosta-Britanniasta peräisin oleva arviointijärjestelmä, jolla arvioidaan rakennusten kestävyyden ekologisia ja sosiokulttuurisia näkökohtia.

Faktat

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)
HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)