Paikka oppia ja muistellaMuseo Flugt, Oksbølissa Tanskassa

Uusi museo Flugt sijaitsee entisen pakolaisleirin paikalla Oksbølissä Tanskassa. Paikassa yhdistyvät historia ja nykyisyys.

Historian kertominen ja säilyttäminen - sitä tanskalainen Museo Flugt tekee sekä näyttelyn että arkkitehtuurin suhteen. Koulutuskeskus ja muistomerkki sijaitsevat länsirannikolla Oksbølissä. Vuosina 1945–1949 siellä sijaitsi suuri pakolaisleiri, jossa asui jopa 35 000 karkotettua saksalaista.

Ajankohtaisempi kuin koskaan ennen

Facebookissa arviot uudesta Flugtin pakolaismuseosta ovat myönteisiä: "Erinomainen suunnittelu ja erittäin merkityksellinen näyttely" ( © R_Hjortshoj)

Kaksi taloa, joissa on tyypilliset punaiset tiilet, pienet ikkunat ja punaiset tiilikatot, muodostivat sairaalan tuolloin. Nykyään ne ovat leirin viimeisiä jäänteitä ja osa museota, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto BIG (Bjarke Ingels Group).

Toisen maailmansodan aikaisten saksalaisten pakolaisten historian lisäksi Flugt keskittyy myös Tanskaan viimeisen 100 vuoden aikana muuttaneisiin pakolaisiin. “Museo on omistettu osalle historiaamme ja on ajankohtaisempi kuin koskaan Ukrainan sodan aiheuttamien pakolaisten myötä“, sanoi tanskalainen arkkitehti Bjarke Ingels avajaisten jälkeen kesäkuussa 2022.

Kunnosta säilyttääksesi vanhaa

Vuonna 1945 Tanskan suurin pakolaisleiri perustettiin Oksbøliin ( © Blåvandshuk Local History Archive)
Nykyisyys ja menneisyys muodostavat kokonaisuuden: vasemmalla moderni laajennusosa, oikealla Oksbølin pakolaisleirin entinen sairaalasiipi ( © R_Hjortshoj)

Sairaalasiipien kunnostaminen menettämättä historiallista arvoaan oli alusta alkaen ratkaisevan tärkeää. Rakennusten ulkoasu säilyi ennallaan. Sisälle rakennettiin elokuvateatteri-, näyttely-, opetus- ja kokoustilat sekä kahvila.

500 neliömetrin ympyränmuotoinen rakennus yhdistää kaksi taloa ja luo kontrastin vanhan ja uuden välille. “Olemme luoneet arkkitehtonisen tilan, joka yhdistää historian ja nykyhetken“, Bjarke Ingels sanoo.

Ulkopuolelta Corten-teräksestä valmistettu liitosrakenne näyttää suljetulta seinältä. Sisäpuolelta se sulautuu harmonisesti kahteen tiilirakennukseen, jotka ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden, puisine tukineen, holvikattoineen ja 80 000 keltaisine tiilineen.

Ikkunoista näkyy sisäpiha ja metsä - missä pakolaisten majoitus kerran sijaitsi. Aulan, vaatesäilön, museokaupan ja lipunmyynnin lisäksi uudessa rakennuksessa sijaitsevat myös saniteettitilat. Geberit toimitti kohteeseen piilohuuhtelusäiliöt sekä Mapress-syöttöjärjestelmän.

Faktat

Geberit-yhtiön tietotaito

Kuvagalleria

Uutiskirjeen tilaaminenarkkitehdeille ja arkkitehtuurista kiinnostuneille

Kuvakollaasi (© Geberit)

Geberit-tuotteita ja -ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.

Geberitin uutiskirje käsittelee säännöllisesti ajankohtaisia rakennusteollisuuden aiheita. Näyttävien esimerkkikohteiden lisäksi uutiskirje tarjoaa arkkitehtien, rakennusasiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä taustatietoja.