Mikroasunnot muodissaCubus130, Frankfurt am Main (Saksa)

Frankfurtissa sijaitsevassa Cubus130-talossa muotoilu ja toiminnallisuus täydentävät toisiaan esimerkillisesti, sillä tilaa on käytettävissä vähän. Geberit tuo sekä seinän edestä että takaa löytyvillä ratkaisuillaan panoksensa asuintaloon, joka ennakoi urbaanin asumisen trendejä.

Miniparvekkeet, minikylpyhuoneet, pienikokoiset asuinkeittiöt: uusille asumismuodoille on kysyntää enemmän kuin koskaan etenkin suurkaupungeissa, joissa tilaa on niukasti ja yhden hengen kotitaloudet ovat tavallisia. Tähän kysyntään vastaa Cubus130-asuintalo Frankfurtin Niederradin kaupunginosassa. Alun perin vuonna 1971 rakennettu entinen asuntola on tarjonnut maaliskuusta 2021 lähtien 137 mikroasuntoa.

Useimmat asunnot ovat kooltaan noin 18 neliömetriä, jotkut 27–30 neliömetriä. 24 asuntoa täyttää kaikki esteettömyysvaatimukset. Ne ovat kaikki nykyaikaisia, toimivia ja edullisia. Rakennuksen ostaneelle ja sen muutostyöt suorittaneelle julkisessa omistuksessa olevalle asuntoyhtiölle Nassauische Heimstättelle annettiin nimittäin tehtäväksi luoda kohtuuhintaista asuintilaa laajoille väestöryhmille.

Pieni, hieno ja käytännöllinen: tilapäinen asuinpaikka Goldsteinstrasse 130:ssä Frankfurt am Mainissa (Saksa) (© Geberit)
Geberit Renova Plan ­WC-istuin (© Geberit)

Asumismahdollisuuksia myös lyhyeksi aikaa

Talo, jossa on silmiinpistävän punainen julkisivu ja kuutiomaiset miniparvekkeet, tarjoaa ratkaisun toiseenkin trendiin – lyhytaikaiseen asumiseen. Cubus130:stä löytyy valmiiksi kalustettu koti asunnonetsijälle, joka hakee viihtyisää majapaikkaa Frankfurt am Mainista esimerkiksi opiskellakseen lukukauden, suorittaakseen harjoittelun tai saattaakseen määräaikaisen projektin loppuun.

Cubus130 tarjoaa kuitenkin paljon muutakin kuin pieniä tiloja ja tilapäisiä majapaikkoja. Asuintalo ennakoi arkkitehtuurissaan ja käyttökonseptissaan suuntausta, jossa tiettyjä asuintoimintoja siirretään puolijulkisiin tiloihin. Mottona on, että nykyaikainen ”homo mobilis” ei tarvitse omaa autoa sen enempää kuin omaa pesukonettakaan. Maanalaisessa pysäköintihallissa on pysäköitynä yhteiskäyttöpalvelun autoja. Muita palveluja, kuten siivous- tai pesulapalveluja, voi tilata milloin tahansa.

Lippulaivaprojekti

Teollisesti esivalmistetut Geberit GIS -asennusseinäasennukset koko vesihuolto- ja viemärijärjestelmälle lyhensivät rakennusaikaa kolmella kuukaudella (© Geberit)

Cubus130 on lippulaivaprojekti myös Geberitille. ”Alkuperäisen suunnitelman mukaan kaikki asunnot oli tarkoitus valmistaa yksittäisasennuksina”, kertoo projektipäällikkönä toiminut LIST BiB Bielefeldin insinööri Lothar Lühr, joka vastasi lämmitys-, ilmanvaihto- ja saniteettilaitteistoista. Geberitin ehdottama teollisesti esivalmistetuista asennusseinäasennuksista koostuvaa GIS IV -järjestelmä osoittautui tehokkaaksi vesihuolto- ja viemärijärjestelmäratkaisuksi. ”Näin säästimme kolme kuukautta rakennusaikaa”, Lothar Lühr iloitsee.

Geberitin ratkaisut toimivat yhtä vakuuttavasti kylpyhuoneissa, joista pienimmät ovat kooltaan vain 3,69 neliömetriä. Projektin kehittäjät selviytyivät tästä haasteesta tilaa säästävän Geberit Renova Plan -posliinisarjan ansiosta. Tämän sarjan pesualtaiden leveys on vain 55 senttimetriä. Samalla niiden selkeät, koruttomat muodot ovat ajan hengen mukaisia.

Faktat