Kompaktia elämistäMarjolein Jonker pienen pinta-alan viehätyksestä

Marjolein Jonker osaa mahduttaa paljon pieneen tilaan. Jonker on pientaloliikkeen keulakuva Alankomaissa. Hän on vakuuttunut: ”Pientalot ovat tietoinen päätös erilaisesta elämäntavasta. Geberit sopii tähän filosofiaan täydellisesti.”

Hollantilainen Marjolein Jonker pientalossaan (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, millainen ihminen asuu pientalossa?

Yhä useammat ihmiset noudattavat asumisessaan arvoja, jotka eivät ole heidän mielestään vielä riittävästi edustettuina asuntomarkkinoilla: he haluavat elää yksinkertaista, minimalistista elämää, hankkia vain tarpeellisia asioita ja asua tiiviimmässä yhteydessä ihmisiin ja luontoon. Pientalot ovat tietoinen päätös erilaisesta elämäntavasta.

Millaisia haasteita pientaloliike asettaa arkkitehtuuri- ja suunnittelutoimistoille?

Pientaloliike on alun perin yksityishenkilöiden liike. Haasteena on siis ennen kaikkea kiinnittää enemmän huomiota yhteiskunnallisiin kehityskulkuihin ja asumistarpeisiin sekä kehittää asumista pikemminkin kysyntään kuin tarjontaan perustuen. Paras tapa on tehdä yhteistyötä asiakkaiden kanssa. Kohtuuhintaisuus ja ympäristöystävällinen rakentaminen ovat tärkeitä asioita, ja niistä on tulossa yhä suurempi haaste nousevien materiaalihintojen ja inflaation myötä.

Miksi pientalot ovat kestävämpiä kuin suuremmat talot?

Pientalo vaatii vähemmän raaka-aineita rakennusmateriaalien muodossa ja kuluttaa paljon vähemmän energiaa lämmitykseen. Lisäksi pienissä taloissa on vähemmän säilytystilaa kuin tavallisissa taloissa, mikä edellyttää asukkailta tietoisempia hankintapäätöksiä. Tämä pienentää ekologista jalanjälkeä huomattavasti.

Miksi valitsit omaan pientaloosi Geberitin tuotteita?

Minulle kompakti eläminen tarkoittaa sitä, että valitsen tietoisesti sen, mitä pidän kauniina ja tärkeänä, ja vältän kaikkea turhaa. Kestävyyden vuoksi haluan valita korkealaatuisia tuotteita ja materiaaleja, jotka kestävät pitkään. Koska tarvitsen vähemmän tilaa ja resursseja, voin valita pientalooni korkealaatuisia tuotteita ja materiaaleja sekä ylellisen muotoilun. Geberit sopii tähän filosofiaan täydellisesti. Yrityksen valikoimassa on tuotteita, jotka sopivat erittäin hyvin pientaloon, kuten erityisen kompakteja WC-istuimia ja pesualtaita monissa eri kokoluokissa. Geberitillä on sopiva ratkaisu jokaiseen pientaloon.

Tietoa Marjolein Jonkerista
Marjolein Jonker on pientaloliikkeen lähettiläs ja keulakuva Alankomaissa. Hän on ottanut tehtäväkseen tutustuttaa Alankomaat liikkeen taustafilosofiaan ja tehdä kestävissä pienissä taloissa asumisesta mahdollista useammilla paikkakunnilla. Hän on Alankomaiden pientalosäätiön perustaja ja neuvoo sekä yksityishenkilöitä että asuntoyhtiöitä pientalojen suunnittelussa ja toteutuksessa. Vuonna 2022 hän rakennutti itselleen pientalon tontilleen.