Käytännön innovointiaEkologia ja teknologia yhdistyvät

Ideat, jotka liikuttavat maailmaa, tarvitsevat vastaavan tilan. Melbourne Connect tarjoaa sen. Australiassa Melbournen suurkaupungissa sijaitsevassa rakennuskompleksissa yhdistyvät digitaaliset teknologiat ja ekologinen tietotaito. Myös Geberit on mukana.

Voiko rakennus auttaa löytämään ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin? Melbourne Connect haluaa tehdä niin. Itsessään rakennuskompleksi tarjoaa vain tilaa. Sen avoin ja kaikille pääsyn tarjoava arkkitehtuuri luo kuitenkin ympäristön tietotaidon siirrolle ja yhteistyölle.

Melbournen innovaatioalueen sydämessä sijaitseva keskus, jossa tutkitaan tulevaisuuden teknologioita ja siirretään tietotaitoa tieteen ja elinkeinoelämän välillä, on ollut avoinna kaikille huhtikuusta 2021 lähtien. Se on kirjaimellisesti paikka kaikille: Melbourne Connect on paljon muutakin kuin tutkimuskeskus. Se on myös kohtaamispaikka, yhteistyötila, start-up-keskus, 90 lapsen päiväkoti ja 376 asunnon opiskelija-asuntola.

Kestävää kehitystä käytännössä

Melbourne Connect, innovatiivinen tietotaidon siirtokeskus (© Peter Casamento, Marc Williams)

On sanomattakin selvää, että tämä moderni rakennus haluaa osaltaan ratkaista nyky-yhteiskunnan ongelmia: vähentää ilmakehän CO2-pitoisuutta, käyttää vesiresursseja säästeliäästi, suojella luonnonvaroja. Australialainen Green Building Council myönsi Melbourne Connectin kestävälle konseptille kuusi Green Stars -tähteä. Lisäksi rakennuskompleksi sai energiatehokkuudestaan 5/6 tähteä sekä 4,5 tähteä säästeliäästä vedenkäytöstä Australian hallituksen NABERS-luokituksen perusteella.

Mitä erityistä Melbourne Connectissa on? Julkisivujen erityisellä suunnittelulla on optimoitu tuleva auringonsäteily ja päivänvalon käyttö. Anturit mittaavat rakennuksen sisäilman parametreja ja säätelevät siten energiantarvetta. Pelkkä dataan perustuva ohjaus vähentää energiankulutusta 33 prosenttia. Energia tuotetaan geotermisesti ja aurinkopaneelien avulla.

Geberit mukana – luonnollisesti

Melbourne Connect, innovatiivinen tietotaidon siirtokeskus (© Peter Casamento, Marc Williams)

Sadeveden hyödyntämisen ansiosta käyttövettä säästyy peräti 20 prosenttia. Tiedostava vedenkäyttö on erityisen tärkeää Australiassa, jossa ilmaston ääri-ilmiöt ovat yleistyneet. Sadevesi on arvokas vesilähde myös Melbourne Connectissa.

Geberitin asiantuntemus tulee esiin vedenpoiston osa-alueella. Kahdessa Melbourne Connectin kolmesta tornista vesi johdetaan pois innovatiivisella Supertube-viemärivesitekniikalla ja Geberitin viemäriveden PE-putkistojärjestelmällä. Nämä Geberitin tuotteet säästävät tilaa, materiaaleja ja resursseja edistäen näin omalta osaltaan ympäristönsuojelua.

Faktat