Valon taikaa Etelä-RanskassaLUMA-kulttuurikeskus, Arles (FR)

Arles, Camarguen alueen pääkaupunki Etelä-Ranskassa, on saanut uuden nähtävyyden: kaupungin ja sen roomalaisen amfiteatterin yläpuolella loistaa auringon valossa Frank Gehryn suunnittelema torni. Se on LUMA-kulttuurikeskuksen maamerkki.

Sveitsiläisen taidemesenaatin Maja Hoffmannin perustama LUMA-säätiö osti Arlesin keskustan tuntumassa sijaitsevan jättömaan vuonna 2010. Yksitoista vuotta myöhemmin yhdentoista hehtaarin alueelle avattiin Arlesin LUMA-kulttuurikeskus. Se koostuu tilavasta puistosta, jossa on ateljeita ja taiteilijoiden majoitustiloja, sali suurille tapahtumille, koulutuskeskus, laboratorioita ja kahviloita, ja tarjoaa siten yhtenäisen infrastruktuurin kaikenlaisille kulttuuritapahtumille ja näyttelyille. Puiston koillisosassa sijaitsee kanadalais-amerikkalaisen arkkitehdin Frank Gehryn suunnittelema kaukaa näkyvä tornirakennus.

Arkkitehdin tunnistettava kädenjälki

Kuten monien Frank Gehryn luomusten kohdalla, tämänkin rakennuksen rakennetta ja jäsentelyä on lähes mahdotonta hahmottaa ensi silmäyksellä. Kolmikerroksisesta, rummunmuotoisesta lasirakennuksesta korkeuksiin kohoaa yhteensä 56 metriä korkea torni, joka kapenee ylöspäin. Tornissa on 10 kerroksessa erilaisia näyttely- ja tapahtumatiloja, kahvila sekä LUMAn hallinnon toimistot ja arkistot.

Kuvauskohde kaikkina vuorokaudenaikoina

Tornin julkisivu koostuu 53 laatikosta, joissa on peili-ikkunat ja lähes 11 000 erikoispinnoitettua alumiinilevyä. Kaukaa katsottuna ne näyttävät kiiltävältä suomupanssarilta. Vuorokaudenajasta riippuen niiden heijastama valo luo hyvin erilaisia tunnelmia. Frank Gehry on loihtinut Etelä-Ranskan kuuluisan valon avulla todella ainutlaatuisen näytelmän.

Kiehtova sisäinen elämä

Valoa tulvivan tornin sisätiloissa silmäniloa tarjoavat myös huolella valitut materiaalit ja jännittävät näkökulmat. Kerroksia yhdistää vaikuttava spiraaliportaikko. Alaspäin liikkumiseen voi käyttää halutessaan liukumäkeä. Estetiikalla oli suuri painoarvo myös rakennustekniikassa. Esimerkiksi kulttuurikeskuksen noin 80 WC-istuinta huuhdellaan Geberitin piiloasennus-huuhtelutekniikalla. Huuhtelun käynnistykseen on käytettävissä sekä näyttäviä harjatusta ruostumattomasta teräksestä valmistettuja Sigma50-painikelevyjä että kosketusvapaita Sigma80-painikelevyjä.

Faktat

Geberitin osaaminen

Geberitin osaaminen

Kuvagalleria