Tanskan korkein kerrostalovaatii ennennäkemättömiä ratkaisuja

Vuonna 2022 Aarhusiin valmistuneessa Tanskan korkeimmassa 45-kerroksisessa kerrostalossa käytetään viemäröintiin alan uusinta tekniikkaa, Geberit Supertubea, jonka avulla asukkaat saavat nauttia tilavammista ja hiljaisemmista asunnoista.

Ääntä hiljentävät jatilaa säästävät ratkaisut

Foto: Visualised: Lighthouse

Rakennettaessa 143 metrin korkeuteen on tärkeää ajatella ääntä ja tilaa säästäviä ratkaisuja. Rakennusprojektin tekninen urakoitsija, Wicotec Kirkebjerg, on tutustunut tässä projektissa Geberit SuperTube - viemärijärjestelmään, joka on kehitetty juuri korkeita rakennuksia varten, kuten Lighthousea varten.

“Lighthousen kanssa yksi haasteista oli se, ettei ollut paljon tilaa työskennellä. Siksi SuperTube oli optimaalisin ratkaisu, koska se säästää oikeasti tilaa“, sanoo Wicotec Kirkebjergin projektipäällikkö ja LV-asentaja Carsten Aasted.

Korkeaa rakennusta rakennettaessa on tärkeää säästää tilaa kerrosten välillä, jolloin säästetty tila jää käytettäväksi asumiselle. Tämä on mahdollista Geberitin SuperTuben avulla, sillä viemärijärjestelmä luo pystykokoojaan jatkuvan ilmapylvään eikä ylimääräisiä tuuletusputkia tarvita, kuten perinteisissä viemärijärjestelmissä.

Lisäksi SuperTube vaimentaa viemäriääniä. Tämä tarkoittaa rakennuksen asukkaille, ettei naapuriasuntojen kylpyhuoneiden äänet häiritse heitä.

Hydraulisesti optimoituviemärijärjestelmä

Geberit SuperTube

Geberit SuperTube on ainoa järjestelmä maailmassa, joka sallii asentaa jopa kuuden metrin vaakasuorat putket ilman kaatoja. Tämä johtuu siitä, että veden pyörivä liike pystykokoojassa luo hydraulisen vetovoiman, joka kuljettaa veden virtausta eteenpäin, vaikka kaatoa ei olisikaan. Näin voit asentaa vaakasuoran putken lähelle välikattoa – ja juuri se tekee SuperTube-järjestelmästä ainutlaatuisen tilankäytön optimointiin.

Geberitille Lighthouse on ollut mielenkiintoinen projekti, jossa voimme nähdä innovatiivisen ratkaisumme käytännössä:
“Lighthouse on tähän mennessä Tanskan suurin asuinrakennus, jossa on käytetty SuperTube-järjestelmää, mutta järjestelmälle on jo nyt kasvava tarve ja kysyntä. SuperTubesta on hyötyä kaikille rakennuksille, jotka ovat vähintään viisikerroksisia ja siitä korkeampia, koska se tarjoaa äänieristys- ja tilaa säästävämmän ratkaisun taloudellisesti“, Geberit Tanskan tekninen asiantuntija Lennarth Dahl sanoo.

Kolme yhdettä tärkeässä roolissa

Geberit PE Sovent -yhde, d110

Geberit PE Sovent -yhde, d110

Geberit PE Sovent -osan optimoitu tuotegeometria ohjaa vettä pystykokoojassa ja tekee siihen pyörteen, minkä johdosta vesi painuu putken seinää vasten. Tuloksena oleva pyörivä virtaus luo vakaan, jatkuvan ilmapylvään putken sisälle, mikä mahdollistaa viemäröintikapasiteetin 12 l/s.

Geberit PE BottomTurn -pohjakulma, d110

Geberit PE BottomTurn -pohjakulma

Geberit PE BottomTurn -pohjakulmassa suunnan muuttuminen saa veden seinän murtumaan ja pyörivä virtaus muuttuu kerrosteiseksi virtaukseksi ilman, että ilmapylväs häiriintyy. Tämä muutos vähentää huomattavasti impulssihäviöitä, tavanomaisiin ratkaisuihin verrattuna.

Geberit PE BackFlip -kulmayhde, d110

Geberit PE BackFlip -kulmayhde

Kierretty Geberit PE BackFlip -kulmayhde saa kerrostetun virtauksen jälleen pyörimään palauttaen virtauksen pyörteeksi, jolloin ilmapylväs säilyy pystykokoojassa.

Videot

Geberit SuperTube -järjestelmän toiminta

Katso miten Geberit SuperTube -järjestelmä toimii

Tutustu Lighthouseen

Katso lisää rakennusprojektista