Suuri aaltoHongdaon rautatieasema, Qingdao (Kiina)

Hongdaon rautatieasema Kiinan Qingdaossa kantaa katollaan merta: alumiinirakenne on valtavien aaltojen muotoinen. Geberit-tekniikka hoitaa veden pois tältä vaikuttavalta katolta.

Kaksi jättimäistä aaltoa törmää kohoten yli 60 metrin korkeuteen taivaalle. Niiden vierellä pauhaavat toiset, pienemmät aallot. Uuden Hongdaon rautatieaseman edessä seisoessaan voi kuvitella itsensä keskelle myrskyistä luonnonmaisemaa. Tämän epätavallisen rakenteen mitat ovat enemmän kuin vaikuttavat: katto koostuu 38 000 kaarevasta alumiinipaneelista, ja sen pinta-ala vastaa yhdentoista jalkapallokentän kokoa.

Geberit uhmaa aaltoja

Aaltokatto sisältää myös Geberit-teknologiaa. Silmiä hivelevän upeaan kattorakenteeseen on asennettu Geberit Pluvia -viemärijärjestelmä. Noin 200 kattoveden tuloaukkoa ja yli 10 kilometriä PE-putkia takaavat, että katolta poistetaan vesi tehokkaasti ja turvallisesti myös voimakkaan myrskyn sattuessa kohdalle.

Viittaus myrskyiseen aallokkoon valittiin katon suunnittelussa tarkoituksellisesti: asema sijaitsee vain kahden kilometrin päässä merenrannasta Qingdaon kaupungissa Itä-Kiinassa. Viimeisten sadan vuoden aikana entisestä kalastajakylästä on kehittynyt vauras kauppa- ja talouskeskus, jonka väkiluku on noin kuusi miljoonaa.

Risteysasema, josta on upea näköala

Uusi rautatieasema koostuu neljästä maanpäällisestä kerroksesta ja 50 000 m² laajasta odotushallista. Odottaminen on Hongdaossa erityisen miellyttävää: se on Kiinan ainoa suurien nopeuksien rautatieasema, josta on merinäköala. Aseman eteläpuolella on näköalatasanne, jolta matkustajat voivat katsella Jiaozhoun lahdelle.

Päärakennus on saatu valmiiksi, ja viimeiset työt ympäristössä ovat käynnissä. Heti kun asema avataan, se yhdistää Qingdaon Kiinan suurnopeusrataverkostoon. Tämän jälkeen junat kulkevat raiteita pitkin jopa 300 kilometrin tuntinopeudella. Tulevaisuudessa matka Qingdaosta Pekingiin tai Shanghaihin kestää alle kolme tuntia. Lyhyet matka-ajat tekevät junalla matkustuksesta houkuttelevaa. Hongdaosta onkin määrä kehittyä rautateiden solmukohta: suunnittelijat odottavat vuosittaisen matkustajamäärän olevan yli 20 miljoonaa vuoteen 2030 mennessä.

Tietoja

KnowHow

Geberit KnowHow

  • Pluvia-kattovedenpoistojärjestelmä
  • PE-viemärijärjestelmä

Kuvagalleria