"Historialliset rakennukset ovat intohimoni"Deniz Alkan haastattelu

Hänen ammattinsa: arkkitehti. Hänen intohimonsa: remontointi. Deniz Alkan, suojeltujen rakennusten asiantuntija ja Istanbulissa sijaitsevan Hotel Turkish Housen omistaja, keroo kiinnostuksestaan historiallisiin rakennuksiin.

Restaurointiasiantuntija ja hotellin omistaja: Deniz Alkan Hotel Turkish Housen sisäpihalla Istanbulissa ( © Haydar Erçin)

Kuinka päädyit hankkimaan Turkkilaisen Talon?

Historialliset rakennukset ovat suuri intohimoni. Katson niitä aina ihaillen ja rakastaen. Olen ollut mukana kunnostamassa noin 200 historiallista rakennusta, joten päädyin hankkimaan ja kunnostamaan tällaisen rakennuksen myös itselleni. Poikani opiskeli tuolloin liiketaloutta ja matkailua. Hän keksi idean muuttaa talo boutique-hotelliksi.

Mikä tekee saneerauksesta onnistuneen?

Onnistunut saneeraus tekee oikeutta rakennukselle. Alkuperäiset materiaalit ja alkuperäinen rakennussuunnitelma säilytetään, kunnostetaan ja siirretään nykyhetkeen, tehdään siitä jälleen käyttökelpoinen. Rakennukselle voi olla tarpeen löytää uusi käyttötarkoitus, jos alkuperäinen ei ole enää ajankohtainen. Uuden käyttötarkoituksen on kuitenkin kunnioitettava rakennuksen alkuperää.

Mitä haasteita kohtasit saneerauksen aikana?

Rakennus sijaitsee historiallisella Sultanahmetin niemimaalla. Täältä on aina odotettavaa löytää arkeologisia jäänteitä. Ja niin kävi nytkin: saneerauksen aikana törmäsimme seinä- ja rakennusjäänteisiin myöhäiseltä Bysantin ajalta varhaiseen ottomaanien aikaan. Omistajille tällainen löytö merkitsee ensinnäkin työmaan pysähtymistä. Kaikki on tutkittava, dokumentoitava ja luvat hankittava. Lisäksi rakennustyöt eivät saa vahingoittaa esineitä. Loppujen lopuksi kyse on historiallisesta perinnöstämme ja kulttuuriperinnöstämme.

Mikä oli sinulle erityisen tärkeää arkkitehtuurin ja sisustuksen kannalta?

Näemme itsemme isäntinä. Meille on tärkeää toivottaa vieraamme tervetulleiksi kulttuurillemme tyypillisellä lämmöllä ja vieraanvaraisuudella. Myös erilaiset rakennuselementit ja kalusteet luovat tätä tunnelmaa.

Turkish House -hotellin huoneet on varustettu Geberit-tuotteilla. Mikä vakuutti sinut?

Geberit-tuotteiden valintaa puoltavat monet seikat: ensinnäkin valitsimme kaksoishuuhtelujärjestelmän veden säästämiseksi. Toisaalta kylpyhuoneissamme ei ole vakiomittoja, minkä vuoksi tarvittiin yksilöllisiä ja joustavia ratkaisuja. Esimerkiksi suihkutiloissa, joihin Geberit tarjosi sopivia tuotteita: CleanLine-suihkukouruja voidaan leikata tarpeen mukaan. Siro iCon-wc-istuin sopi myös täydellisesti erikokoisiin huoneisiin. Ennen kaikkea Geberit-tuotteiden laatu ja Geberitin palvelu vakuuttivat meidät.

Deniz Alkan
Deniz Alkan on turkkilainen arkkitehti, suunnittelija ja suojeltujen rakennusten asiantuntija. Hän opiskeli arkkitehtuuria ITÜ:n teknillisessä yliopistossa Istanbulissa. Hän on erikoistunut arkkitehtonisten muistomerkkien säilyttämiseen ja restaurointiin. Yhdessä kumppaninsa kanssa hän perusti yrityksen, joka harjoittaa historiallisten rakennusten restaurointia. Samalla hän on historiallisen ympäristön ja rakennussuojelijoiden yhdistyksen puheenjohtaja ja Istanbulin arkkitehtikamarin hallituksen jäsen. Vuodesta 2022 lähtien hän on johtanut perheyritystä, Turkish House -hotellia Istanbulin historiallisella Sultanahmetin alueella.

UUTISKIRJEEN TILAAMINENARKKITEHDEILLE JA ARKKITEHTUURISTA KIINNOSTUNEILLE

Kuvakollaasi (© Geberit)

Geberitin tuotteita ja ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.

Geberitin uutiskirje käsittelee säännöllisesti ajankohtaisia rakennusteollisuuden aiheita. Näyttävien esimerkkikohteiden lisäksi uutiskirje tarjoaa arkkitehtien, rakennusasiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä taustatietoja.