Ennätysrakennus näköalallaVarso Place, Varsova (PL)

Varso Place kohoaa yli 300 metrin korkuisine torneineen koko Varsovan ylle. Rakennuskohde on elävöittänyt aiemmin ränsistyneen kadun – ja saanut useita sertifikaatteja kestävästä rakennustavasta. Yksi niistä on merkittävissä määrin Geberit-tuotteiden ansiota.

310 metriä, 53 kerrosta: Jos antenni lasketaan mukaan, Puolan Varsovassa sijaitsevan Varso Placen päätorni yltää kirkkaasti ennätyskorkeuteen. Varso Tower on korkeampi kuin Commerzbank Tower Saksassa tai Torre Caja Espanjan Madridissa, mikä tekee siitä Euroopan unionin korkeimman pilvenpiirtäjän.

Mutta pelkällä korkeudella ei saavuteta mitään. Varso Place tarjoaa paljon muutakin. Kolmesta rakennuksesta koostuvassa kompleksissa on innovaatiokeskus, hotelli, ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja toimistoja, ja se tarjoaa monenlaisia palveluja alueella, joka on nykyisin Puolan pääkaupungin vilkkaimpia.

Kerran poltettu, nyt elvytetty

Varso Tower on Euroopan unionin korkein pilvenpiirtäjä (© Aaron Hargreaves/Foster + Partners)

Näin ei ole ollut aina. Chmielna-katu, jolla uudisrakennus sijaitsee, paloi osittain Varsovan kansannousun aikana vuonna 1943 ja jäi pitkäksi aikaa ränsistymään. Vuodesta 2009 lähtien kadun itäpää on toiminut historiallisena muistomerkkinä. Länsipää on nyt uudessa loistossa Varso Placen ansiosta.

Kompleksin ytimessä on lasikehyksen ympäröimä aukio, jota elävöittävät puut ja penkit. Täällä ihmisten on tarkoitus nauttia ympäristöstä – urbaanissa tilassa, jossa toimistoarki ja julkinen tila ovat arkkitehtitoimisto Foster + Partnersin sanoin saumattomassa yhteydessä toisiinsa. Foster + Partnersin Grant Brooker sanoo: ”Uskomme, että tornilla on myönteinen vaikutus tähän upeaan kaupunkiin sen tarjoamien toimintamahdollisuuksien ja katolla sijaitsevien julkisten alueiden ansiosta.”

Alueen rakennusten korkea laatu on myös osa tätä myönteistä vaikutusta. BREEAM-sertifikaatti vahvistaa rakentamisen kestävyyden. WELL-merkki puolestaan osoittaa, kuinka vahvasti rakennuksissa on otettu huomioon ihmisten fyysinen ja henkinen terveys. Esimerkiksi ilman, veden ja valon laatua arvioidaan.

Geberit-syöttöjärjestelmiä ja muuta

Sertifikaatilla tunnustetusta veden laadusta vastaavat erityisesti Geberit--putkistojärjestelmät. Rakennuskohteessa käytetään peräti kolmea eri Geberit-syöttöjärjestelmää: Mapress-kupariputkien käyttötarkoitukset ovat raikkaan veden syöttö, lämmitys ja jäähdytys. Mepla- ja Volex-monikerrosputkistojärjestelmät takaavat luotettavan ja hygieenisen vesihuollon. Monia muitakin Geberit-valikoimaan kuuluvia tuotteita käytetään kylpyhuoneiden luotettavuuden ja hygienian varmistamiseen.

Faktat

Kuvagalleria

Uutiskirjeen tilaaminenarkkitehdeille ja arkkitehtuurista kiinnostuneille

Kuvakollaasi (© Geberit)

Geberit-tuotteita ja -ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.

Geberit eView -uutiskirje käsittelee säännöllisesti ajankohtaisia rakennusteollisuuden aiheita. Näyttävien esimerkkikohteiden lisäksi eView tarjoaa arkkitehtien, rakennusasiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä taustatietoja.