Changzhou Culture Plaza, Changzhou (CN) | geberit.fi

Kulttuurirakennus tyylillä parrasvaloihin Changzhou Culture Plaza, Changzhou (CN)

Changzhou Culture Plaza rikastuttaa kiinalaisen Changzhoun suurkaupungin kulttuurielämää. Poikkeuksellisen rakennuksen arkkitehtoninen toteutus on jo itsessään taideteos.

Changzhou sijaitsee Kiinan itärannikolla, 180 kilometrin ja vain parin tunnin ajomatkan päässä Shanghaista. Kaupungissa on 5,2 miljoonaa asukasta, ja se on eräs Jangtsen suistoalueen tärkeimmistä teollisuuskaupungeista.

Changzhoun kaupungin keskusta kasvaa, ja sen myötä lisääntyy myös kulttuuritarjonta. Changzhou Culture Plaza rakennettiin vuonna 2020 kooltaan 17 hehtaaria olevalle alueelle, joka vastaa yli 23 jalkapallokenttää. Kulttuurikeskus muodostaa yhdessä viereisen kaupungintalon ja pohjoispuolellaan sijaitsevan Changzhoun Grand Theater -teatterin kanssa suurkaupungin uuden keskustan.

Kuudesta tulee yksi

Kulttuurirakennus on tulosta vuonna 2012 käynnistetystä kansainvälisestä kilpailusta, jonka voitti saksalaisen arkkitehtitoimiston Gerkan, Marg and Partners (lyhyesti gmp) luonnos. Sen pohjalta valmistui kuusi samanlaista, vapaasti seisovaa rakennuksen runkoa, joista kukin on 70 x 70 metriä pitkä ja kahdelta sivultaan koverrettu. Ne nousevat 50 metrin korkeuteen kuin sienet.

Arkkitehdit suunnittelivat rakennusmoduulit siten, että ne muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Niiden pyöristetyt julkisivut näyttävät kuitenkin joka näkökulmasta erilaiselta. Joki mutkittelee keinotekoisessa kanavassa puiston läpi ja rakennusosien välissä. Portaikko luo yhteyden myymälöihin ja läheiselle metroasemalle pohjakerroksessa.

Rakennusmoduulien keskelle on luotu katettu kaupunkitila julkisia tapahtumia varten. Kulttuurielämää löytyy kuitenkin myös sisäpuolelta. Kaikilla kuudella rakennuksella on oma sisäänkäynti. Kompleksissa on kirjasto, hotelli, museoita ja taidegallerioita sekä toimistoja ja liiketiloja.

Valon leikki julkisivuissa

Myös julkisivu on tässä hankkeessa erityinen. Rakennuksen suorakulmainen vaippa koostuu luonnonkivijulkisivusta, johon on asennettu vaakasuoraan alumiinilamellit. Yhdessä ne suojaavat auringolta. Rakennuksen kaarevia sivuja koristaa lasijulkisivu. Kivi- ja lasipinnat muodostavat päivänvalossa rytmikkään, värikkään kontrastin.

Geberitin viemärijärjestelmä

Rakennusten rungot koostuvat teräsrakenteista. Ylimmissä kerroksissa järjestetään myös näyttelyitä. Kokonaispinta-alaltaan 28 000 neliömetrin suuruiselle ja 50 metrin korkeudessa olevalle katolle on asennettu Geberit Pluvia -viemärijärjestelmä.

Faktat

Geberitin osaaminen

Geberitin osaaminen

Kuvagalleria