Rauhaa ja tilaa Arkkitehti Yuichi Kodain haastattelu
Kiotossa syntynyt ja Sveitsissä asuva arkkitehti Yuichi Kodai suunnittelee tiloja, jotka ilmentävät zen-filosofian olemusta. Tässä haastattelussa hän puhuu tekstuurin merkityksestä, kylpyhuoneesta turvapaikkana - ja siitä, miten puhtaudella on keskeinen rooli japanilaisessa arjessa.

Zen arkkitehtuuria, Zen designia – Zen on nyt muodissa. Mutta mitä se oikeastaan on?
Minun näkökulmastani termi on hieman ylikäytetty. Kyse ei ole valkoisista tai minimaalisista materiaaleista. Zenissä on kyse sisäisen minämme heijastumisesta ja tavasta, jolla suhtaudumme tilaan.
Mitä se tarkoittaa?
Kun kosketat pintaa, et vain aisti tekstuuria, vaan tulet tietoiseksi läsnäolostasi siinä hetkessä. Esimerkiksi Sveitsin Stäfassa sijaitsevan talon kunnostushankkeessani käytin poltettua puuta portaiden kaiteissa saviseinien rinnalla luodakseni voimakkaamman tuntemuksen. Käden kuljettamisesta kaidetta pitkin tilassa liikkuessa tulee enemmän kuin vain käytännöllinen liike - se on kehon ja tilan välisen yhteyden hetki. Yritän luoda tiloja, joissa nämä hetket tapahtuvat luonnollisesti.
Miten se sopii meidän aikaamme?
Internetin aikakausi on muuttanut sitä, miten koemme maailman. Se on tehnyt vuorovaikutuksestamme tavallaan välittömämpää, mutta myös etäisempää. Yritän sisällyttää suunnitteluuni sekä henkisiä että fyysisiä näkökohtia. Mitä minä haistan? Miltä jokin tuntuu ihollani? En tiedä, miten tekoäly kehittyy, mutta se ei voi välittää suoria aistikokemuksia.

Tekstuuri lisää tietoisuutta?
Haptisuus on tärkeää, ja tämä koskee myös lattiapinnoitteita. Työskentelen perinteisellä japanilaisella Naguri-tekniikalla: rakenteet kaiverretaan käsin puupintaan. Jalkojen alla on ihana tunne. Tai Stäfan kylpyhuone: Peitin wc-tilan kokonaan savella ja loin luolamaisen ympäristön. Teksturoidut saviseinät muuttavat huoneen hyvin henkilökohtaiseksi turvapaikaksi - vapaana turhista visuaalisista ärsykkeistä. Japanissa puhutaan usein 'ma':sta.
Mitä ‘Ma’ tarkoittaa?
”Ma” on olennainen tekijä siinä, miten suunnittelemme tilaa. Se edustaa tilan ja ajan välistä suhdetta. Jokaista toiminnallista elementtiä tarkastellaan samalla tavalla kuin eleitä japanilaisessa teeseremoniassa: liikkeet, materiaalit ja kosketuspisteet on suunniteltu tarkoituksenmukaisesti. Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että piiloasennukset, huolellisesti valitut materiaalit ja tapa, jolla keho on vuorovaikutuksessa tilan kanssa, edistävät rauhallisuuden tunnetta ja parantavat tilakokemusta.


Piilotit siis wc-tekniikan tarkoituksella seinän taakse?
Suunnittelun kannalta Geberitin järjestelmät, kuten Duofix, mahdollistavat tilallisen selkeyden. Tekniset komponentit pysyvät näkymättömissä eivätkä häiritse tilaa.
Sinulle japanilaisena on kunnia-asia asentaa pesu-wc-istuimet...
...joka, hassua kyllä, keksittiin Sveitsissä! Minulla oli ensimmäinen pesu-wc kuusivuotiaana. Kaikilla oli sellainen, se oli kuin Nintendo.
Miksi pesu-wc:t ovat vakiovaruste Japanissa mutta eivät vielä Euroopassa?
Puhtaus ei ole Japanissa vain tapa, vaan se on olennainen osa kulttuuriamme. Ensimmäinen oppitunti koulussa on, miten luokkahuone siivotaan. Tässä on jotain zeniläistä. Kun lakaisee lattian aamulla tai päivän päätteeksi, itse teko muokkaa ajattelutapaansa. Tietoinen siivous ei puhdista vain huonetta vaan myös mielen.
Yuichi Kodai |
---|
Yuichi Kodai, japanilainen arkkitehti, asuu ja työskentelee Zürichissä, Sveitsissä. Hän on Kodai and Associates GmbH:n toinen perustaja. Hänen työssään yhdistyvät japanilainen estetiikka ja sveitsiläinen tarkkuus, ja hän keskittyy arkkitehtuuriin, puutarhasuunnitteluun ja sisustukseen. ”Kasvoin Kiotossa puutarhojen, teetalojen, temppeleiden ja pyhäköiden ympäröimänä. Monet 1970-, 80- ja 90-luvun modernit rakennukset viittaavat tähän jollakin tavalla, ja se on muokannut minua.” |
Faktat
Geberit know-how
Hankkeessa käytetyt Geberit-tuotteet
- Pesu-wc AquaClean Mera
- Huuhtelupainike Sigma70, harjattu teäs
- Geberit Duofix
Tilaa uutiskirjeemme Arkkitehdeille

Geberitin tuotteita ja ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.
Geberitin uutiskirjeissa otetaan määräajoin esille ajankohtaisia aiheita rakennusalalta. Näyttävien hanke-esimerkkien lisäksi uutiskirjeemme tarjoaa arkkitehtien, rakennusalan asiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä lisää taustatietoa.