The Valley, Amsterdam: Geberit-yhtiön asiantuntemus | geberit.fi

Kiveen hakattu The Valley, Amsterdam (NL)

“The Valley“ tarjoaa korkealaatuista asuintilaa keskellä Amsterdamia. Tästä syystä rakennuksen julkisille kerroksille myönnettiin kestävän kehityksen sertifikaatti BREEAM Excellent. Siihen on vaikuttanut myös Geberit-yhtiön saniteettialan asiantuntemus.

Vuonna 2016 hollantilainen arkkitehtuurikriitikko Mark Minkjan arvosteli hankkeen ensimmäisiä visualisointeja ja totesi, että rakennus tuskin näyttäisi todellisuudessa kuvien kaltaiselta. “The Valley“, kuten Amsterdamin Zuidasin kerrostalo- ja finanssikorttelissa sijaitsevaa rakennuskompleksia kutsutaan, on kuitenkin ollut olemassa vuodesta 2021 lähtien, ja se näyttää hämmästyttävän samankaltaiselta kuin visualisoinneissa.

Laakso vajoamien maassa

Ulkopuolelta sileä, sisäpuolelta karu kallioinen rotko: "The Valley" Amsterdamissa (NL) (© Marcel Steinbach)

Alun skeptisyys ei ole yllättävää. “The Valley“ haastaa tavanomaiset käsitykset arkkitehtuurista. Se muistuttaa kivilouhosta, jonka sisältä louhitaan rakennusmateriaalia. Ulkopuolella rakennuskompleksin seinät ovat sileät ja peilipintaiset. Sisällä avautuu jylhä kallioinen rotko.

Tässä kaupunkivuoristossa on 198 asuntoa, joiden pinta-alat ovat 55-400 neliömetriä ja jotka sijaitsevat sen kolmessa jopa 102 metriä korkeassa tornissa. Kivijalka on varattu julkiseen käyttöön. Viidessä kerroksessa on toimistoja, liikkeitä, ravintoloita, uima-allas, kuntosali, näyttelytiloja ja luonnonhistoriallinen museo.

Vihreä ulkoa ja sisältä

Julkisivu on vielä paljas, mutta pian se on vihreä: täällä kasvaa 155 kasvilajiketta (© Marcel Steinbach)

Luonto on olennainen osa tätä arkkitehtonista työtä. Istutukset annettiin hollantilaisen maisemanhoidon suurmestarin Piet Oudolfin tehtäväksi. Istutukset? Tämä käsite ei riitä kuvaamaan Piet Oudolfin The Valley -kompleksissa toteuttamaa vertikaalista puutarhamaisemaa. Kymmenessä kerroksessa kasvaa 155 kasvilajiketta. Alemmissa kerroksissa on kukkivia pensaita ja puita, kun taas ylemmillä terasseilla kasvaa pääasiassa Välimeren maiden yrttejä.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy, miksi The Valley -kompleksia pidetään “vihreänä“ rakennuksena. “Laakso“ on niin sanottu “plus-energiatalo“, joka tuottaa enemmän energiaa kuin se ottaa ulkoa. Kattojen aurinkosähköjärjestelmät, kaukolämpö, kolminkertaiset lasit sekä lattialämmitys ja -jäähdytys edistävät tätä energiatehokkuutta.

Luottamus Geberit-yhtiöön

Jeroen Kemmink

“Alempiin julkisiin kerroksiin on myönnetty BREEAM-NL Excellent“ -luokitus, joka on osa BREEAM-sertifiointistandardeja. Tähän saavutukseen on vaikuttanut osaltaan myös Geberit, koska tehokas vesihuolto ja jätevesihuolto ovat tärkeitä kriteereitä kestävän kehityksen rakennusten sertifioinnissa. “Veden huolellinen käsittely oli jo alusta lähtien tärkeä aihe“, muistelee Geberit-yhtiön puolelta vastaava projektipäällikkö Jeroen Kemmink.

Putkistojärjestelmiä optimoitiin ja vesireittejä lyhennettiin, jotta voitiin taata vähimmäishuuhtelutilavuus ja optimaalinen wc:n huuhtelu. Tätä varten rakentajat valitsivat tehokkaan SuperTube-viemärijärjestelmän – ja vasta rakentamisen aikana. “Tiivis seuranta oli edellytys sille, että pystyimme toteuttamaan tämän ratkaisun yhdessä“, sanoo Jeroen Kemmink. “Ilman vuosien yhteistyötä ja molemminpuolista luottamasta se ei olisi ollut mahdollista.“

"The Valley" haastaa tavanomaiset käsitykset arkkitehtuurista (© Marcel Steinbach)
Viidessä alemmassa kerroksessa on liikkeitä, toimistoja, ravintoloita ja luonnontieteellinen museo (© Marcel Steinbach)

Faktat

Uutiskirjeen tilaaminen arkkitehdeille ja arkkitehtuurista kiinnostuneille

Kuvakollaasi (© Geberit)

Geberitin tuotteita ja ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.

Geberitin uutiskirje käsittelee säännöllisesti ajankohtaisia rakennusteollisuuden aiheita. Näyttävien esimerkkikohteiden lisäksi uutiskirje tarjoaa arkkitehtien, rakennusasiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä taustatietoja.