Tarjotaksemme parhaan mahdollisen palvelun käytämme kotisivuillamme evästeitä (cookies). Jatkamalla kotisivujemme käyttämistä hyväksyt tämän käytännön. Lisätietoja saa tietosuojalausunto -sivullamme.

Sulje

Geberit Suomi

YHTEISTYÖTÄ VEDEN ÄÄRELLÄ

RAKENTAMASSA RATKAISUJA

Korkealla Nepalin vuoristossa elää paikallinen kyläyhteisö syrjässä muusta maailman menosta. Hanasta juokseva vesi ja sähkö ovat heille luksusta, joita kaikki eivät ole edes päässeet kokemaan. Tunnemme Nepalin yleensä kirjoista ja dokumenteista. Henkeäsalpaavan kaunis luonto kuitenkin kätkee alleen faktan, että Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Maaliskuussa 2019 Geberitin Pohjoismaiden ja Baltian maiden työntekijöistä 16 vapaaehtoista vietti viikon nepalilaisessa kylässä auttaen heitä rakentamaan vesijärjestelmää. Projekti on järjestetty yhdessä sveitsiläisen kehitysyhteistyöorganisaatio Helvetaksen kanssa.

KUULUMISET SUORAAN LAPHASTA, NEPALISTA

Lokakuu 2019

Takaisin päivään 16.3., kun Geberitin työntekijät matkustivat pitkän ja haasteellisen matkan korkealle Nepalin vuoristoon auttamaan paikallista kylää rakentamaan vesijärjestelmää. Matka muutti koko kylän asukkaiden elämän. Mitä kylään kuuluu nyt, 6 kk matkan jälkeen? Toimiiko vesijärjestelmä vielä? Helvetaksella, tämän projektin Geberitin yhteistykumppanilla, on terveiset kylän asukkailta.

Vesijärjestelmä toimii edelleen
Susanne Schmidheiny Helvetakselta kertoo:“Juomavesijärjestelmä toimii oikein hyvin. Lapha koostuu kahdesta pienemmästä kylästä, Khatigadasta ja Simaltolesta, ja molempiin kyliin tulee vesi samasta lähteestä. Kaikki 36 kotitaloutta kahdessa kylässä saavat veden suoraan kotiovelle kuten oli suunnitelmissa. Lisäksi kaikki asukkaat ovat käyneet läpi koulutuksen, jossa on käyty läpi juomavesihygieniaa, wc:n käyttöä ja henkilökohtaista hygieniaa (kuten esimerkiksi että kädet pitää pestä ennen ruuanlaittoa jne.) ja kuinka kotitalousjätteitä pitää käsitellä. Käytöksen muutos näkyy jo ympäristön siisteytenä”.

Paremmat tieyhteydet ja saniteettitilat toivottavasti auttavat parantamaan turismia elinkeinona
Laphan asukkaiden tarkoituksena on tarjota majoitusta ohikulkeville vaeltajille, sekä nepalilaisille että ulkomaalaisille. Paikallishallinto on myös jo parantanut kylään johtavaa tietä. Laphan kyläläiset itse ovat rakentaneet uuden isomman kyläntalon tapahtumia ja tapaamisia varten ja sinne on rakennettu yleiset wc-tilat.

Seuraavat askeleet
Taatakseen vesijärjestelmän toimivuuden suunnitellut 25 vuotta on Laphan kyläläiset valinneet käyttäjäkomitean, joka koostuu kylän yhdeksästä henkilöstä. Komitea päätti kerätä jokaiselta kotitaloudelta kuukausimaksun NPR100 (EUR noin 0.80), millä katetaan järjestelmän ylläpitokustannuksia. Summasta käytetään NPR80 säännöllisiin ylläpitotoimiin ja NPR20 laitetaan säästöön. Säästöön on kertynyt jo NPR41’000 (EUR noin 300). Käyttäjäkomitea on myös miettinyt, jos he voisivat joskus käyttää osan rahasta muihin toimiin, jotka parantaisivat kylän toimintaa. Päätöstä asiasta ei olla vielä tehty, koska jotkut kyläläiset, erityisesti naiset, ovat huolissaan lainojen takaisinmaksuista ajoissa. Tässä asiassa kyläläiset ovat lähestyneet paikallista Helvetaksen organisaatiota ja heidän osaamistaan.

Useampia juomavesijärjestelmiä on tulossa
Helvetaksen Susanne Schmidheinyn mukaan he ovat aloittaneet vastaavanlaisten 11 juomavesijärjestelmän rakentamisen. Nämä uudet kylät sijaitsevat jopa vielä kaumpana Surkethistä, noin 8 tunnin ajomatkan ja 2 tunnin kävelyn päässä. Järjestelmien odotetaan valmistuvan pian.

  • Kaivuutyöt Nepalissa

VESIJÄRJESTELMÄN RAKENTAMINEN KYLÄÄN

Kyläläiset ovat tähän asti kantaneet käyttöveden itselleen. Säästääkseen kyläläisiltä tämän hankalan ja raskaan matkan tulevaisuudessa, sekä saadakseen aikaiseksi vesijärjestelmän ja hanan suoraan kylään, auttoivat Geberitin vapaaehtoiset kyläläisiä kaivamaan uuden ojan vesilinjaa varten kylän ja lähteen välille. Ojankaivamisen lisäksi kyläläisiä autettiin rakentamaan säiliö vettä varten.Projektiin käytettiin 7500 metriä putkea.

JO PERILLE PÄÄSEMINEN ON HAASTE

Länsi-nepalilainen kylä sijaitsee kauniilla ja hyvin syrjäisellä seudulla, ympärillään pengerretyt pellot ja koskematon luonto. Nepalilaiset kutsuvat aluetta “kukkulaksi”, mutta missä tahansa muussa maassa paitsi Mount Everestin maassa, “kukkulaa” kutsuttaisiin vuoreksi, jonne pääseminen on jo itsessään haaste. Tämä vaati Geberitin vapaaehtoisilta työntekijöiltä erikoisvalmistautumista. He matkustivat ensimmäisen osuuden Kathmandusta sisäisellä lennolla, sitten oli vuorossa 7 tunnin bussimatka ja lopuksi viimeiset 4 tuntia sujuivat jeepeillä ja jalkaisin kiiveten perille kylään. Ja takaisin tultiin samalla tavalla.

KOVAA TYÖTÄ ILMAN NYKYAIKAISIA TYÖKALUJA

Putkiasennukset ja sanitaatiotekniikka ovat Geberitin osaamisaluetta. Paikalla ei kuitenkaan ole käytettävissä nykyaikaisia työkaluja, eivätkä vapaaehtoisetkaan ottaneet niitä mukaansa ja siihen on hyvä syynsä, kuten Camilla Karlsson, tiimin vetäjä, kertoo: “Meillä on kokemusta samanlaisista projekteista ja olemme oppineet, että on erittäin tärkeää ettemme mene paikalle moderneine työkaluinemme ja vain toimita järjestelmää. Jos näin tekisimme, niin järjestelmä toimisi vain niin kauan kunnes jotain menisi rikki. Sen takia työskentelemme paikallisilla työkaluilla ja menettelytavoilla. Näin myös tuemme paikallista taloutta ostamalla heidän tuotteitaan ja jälkikäteen heidän on helpompi saada varaosia ja teknistä tukea, jos jotain menee rikki. Mukaan matkalle otamme oman osaamisemme ja pyrimme auttamaan paikallisia sen avuin. Haluamme rohkaista heitä rakentamaan lisää vesijärjestelmiä myös muihin lähellä oleviin kyliin.” tiivistää Camilla matkan tarkoituksen.

TUKEMASSA SVEITSILÄISTÄ HELVETAS-KEHITYSYHTEISTYÖORGANISAATIOTA

Sveitsiläinen Helvetas-kehitysyhteistyöorganisaatio asettaa ihmisoikeudet veteen ja sanitaatioon keskeisesti omaan työhönsä. Geberitillä on paljon osaamista näistä aihealueista, joten yhteistyö toimii erinomaisesti. Geberit on tukenut Helvetasta ja sen veteen liittyviä projekteja jo melkein vuosikymmenen. Tänä vuonna Geberitin Pohjoismaiden ja Baltian maiden työntekijöillä oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus osallistua tähän yhteistyöhön.