Tarjotaksemme parhaan mahdollisen palvelun käytämme kotisivuillamme evästeitä (cookies). Jatkamalla kotisivujemme käyttämistä hyväksyt tämän käytännön. Lisätietoja saa tietosuojalausunto -sivullamme.

Sulje

Geberit Suomi

YHTEISTYÖTÄ VEDEN ÄÄRELLÄ

RAKENTAMASSA RATKAISUJA

Korkealla Nepalin vuoristossa elää paikallinen kyläyhteisö syrjässä muusta maailman menosta. Hanasta juokseva vesi ja sähkö ovat heille luksusta, joita kaikki eivät ole edes päässeet kokemaan. Tunnemme Nepalin yleensä kirjoista ja dokumenteista. Henkeäsalpaavan kaunis luonto kuitenkin kätkee alleen faktan, että Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Maaliskuussa 2019 Geberitin Pohjoismaiden ja Baltian maiden työntekijöistä 16 vapaaehtoista vietti viikon nepalilaisessa kylässä auttaen heitä rakentamaan vesijärjestelmää. Projekti on järjestetty yhdessä sveitsiläisen kehitysyhteistyöorganisaatio Helvetaksen kanssa.

  • Kaivuutyöt Nepalissa

VESIJÄRJESTELMÄN RAKENTAMINEN KYLÄÄN

Kyläläiset ovat tähän asti kantaneet käyttöveden itselleen. Säästääkseen kyläläisiltä tämän hankalan ja raskaan matkan tulevaisuudessa, sekä saadakseen aikaiseksi vesijärjestelmän ja hanan suoraan kylään, auttoivat Geberitin vapaaehtoiset kyläläisiä kaivamaan uuden ojan vesilinjaa varten kylän ja lähteen välille. Ojankaivamisen lisäksi kyläläisiä autettiin rakentamaan säiliö vettä varten.Projektiin käytettiin 7500 metriä putkea.

JO PERILLE PÄÄSEMINEN ON HAASTE

Länsi-nepalilainen kylä sijaitsee kauniilla ja hyvin syrjäisellä seudulla, ympärillään pengerretyt pellot ja koskematon luonto. Nepalilaiset kutsuvat aluetta “kukkulaksi”, mutta missä tahansa muussa maassa paitsi Mount Everestin maassa, “kukkulaa” kutsuttaisiin vuoreksi, jonne pääseminen on jo itsessään haaste. Tämä vaati Geberitin vapaaehtoisilta työntekijöiltä erikoisvalmistautumista. He matkustivat ensimmäisen osuuden Kathmandusta sisäisellä lennolla, sitten oli vuorossa 7 tunnin bussimatka ja lopuksi viimeiset 4 tuntia sujuivat jeepeillä ja jalkaisin kiiveten perille kylään. Ja takaisin tultiin samalla tavalla.

KOVAA TYÖTÄ ILMAN NYKYAIKAISIA TYÖKALUJA

Putkiasennukset ja sanitaatiotekniikka ovat Geberitin osaamisaluetta. Paikalla ei kuitenkaan ole käytettävissä nykyaikaisia työkaluja, eivätkä vapaaehtoisetkaan ottaneet niitä mukaansa ja siihen on hyvä syynsä, kuten Camilla Karlsson, tiimin vetäjä, kertoo: “Meillä on kokemusta samanlaisista projekteista ja olemme oppineet, että on erittäin tärkeää ettemme mene paikalle moderneine työkaluinemme ja vain toimita järjestelmää. Jos näin tekisimme, niin järjestelmä toimisi vain niin kauan kunnes jotain menisi rikki. Sen takia työskentelemme paikallisilla työkaluilla ja menettelytavoilla. Näin myös tuemme paikallista taloutta ostamalla heidän tuotteitaan ja jälkikäteen heidän on helpompi saada varaosia ja teknistä tukea, jos jotain menee rikki. Mukaan matkalle otamme oman osaamisemme ja pyrimme auttamaan paikallisia sen avuin. Haluamme rohkaista heitä rakentamaan lisää vesijärjestelmiä myös muihin lähellä oleviin kyliin.” tiivistää Camilla matkan tarkoituksen.

TUKEMASSA SVEITSILÄISTÄ HELVETAS-KEHITYSYHTEISTYÖORGANISAATIOTA

Sveitsiläinen Helvetas-kehitysyhteistyöorganisaatio asettaa ihmisoikeudet veteen ja sanitaatioon keskeisesti omaan työhönsä. Geberitillä on paljon osaamista näistä aihealueista, joten yhteistyö toimii erinomaisesti. Geberit on tukenut Helvetasta ja sen veteen liittyviä projekteja jo melkein vuosikymmenen. Tänä vuonna Geberitin Pohjoismaiden ja Baltian maiden työntekijöillä oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus osallistua tähän yhteistyöhön.