Urbaani olohuonePasilan konepaja, Helsinki

Tämä on yksi Suomen tunnetuimmista teollisuusrakennuksista ja Helsingin maamerkki: Konepajan rautatietehtaan tuotantohallit on muutettu urbaaniksi kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi.

Vuonna 1903 perustettu Konepajan rautatietehdas Helsingin keskustassa koostuu kolmesta teollisuusrakennuksesta, joista kaksi on suojeltu. Valtionrautatiet rakensivat täällä matkustaja- ja tavaravaunuja. Tuotannosta luovuttiin asteittain 1990-luvulta lähtien. Vuonna 2018 Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck kumppaneineen ostivat tehdasrakennuksen ja loivat pohjan sen muuntamiselle kulttuurikäyttöön.

Monimuotoinen muutos

Konepajan tarjonta on jo nyt erittäin monipuolinen. Ensimmäisiä vuokralaisia ovat Suomen Kansallisteatteri, trendikäs padelhalli, baareja, klubeja ja supermarketti. Vuoden 2023 loppuun mennessä tarjontaa tulee lisää paikallinen pienpanimo, ravintoloita ja toimistotiloja.

Vaativa korjausprojekti

Tehtaasta kuoriutui kaupunkilaisten yhteinen olohuone. (© Kansallis Teatteri)

Jotta tämä upea “olohuone“ oli mahdollista toteuttaa, tarvittiin tiivistä yhteistyötä monen eri tahon kanssa. Erityisesti suojeltujen rakennusten, kokoonpanohallin ja maalaamon entisöinnissä.

Punatiilestä, kivipilareista ja puupylväistä rakennettuihin halleihin ei saanut tehdä muutoksia. Tämä vaikutti myös kattojen viemäröintiin. Geberitin Pluvia-kattoviemäröintijärjestelmä osoittautui parhaaksi ratkaisuksi, koska se voitiin asentaa mahdollisimman pienellä määrällä kiinnikkeitä historiallisiin seiniin. Koska vaakaputket eivät vaadi kaltevuutta ja käyttävät pienempiä mittoja kuin tavalliset viemäröintijärjestelmät, voitiin myös säästää melkoisesti tilaa.

Muutostyöt jatkuvat

Konepajan tarjonta on erittäin monipuolinen. Baarit, klubit, urheilu- ja kulttuuritapahtumat löytävät täältä tarpeeksi tilaa ( © Kansallis Teatteri)

Alueen kehittäminen ja muuntaminen ei kuitenkaan ole vielä päättynyt. Viime vuonna Helsingin kaupunki ympäröivien tonttien omistajana alkoi laatia suunnitelmia hotellin, toimisto- ja liikerakennuksen rakentamiseksi.

Tätä varten julistettiin suunnittelukilpailu. Voittajahankkeeseen kuuluu kerrostalo - nimeltään “A Roof for Helsinki“.

Faktat

Geberit-yhtiön tietotaito

Kuvagalleria

UUTISKIRJEEN TILAAMINENARKKITEHDEILLE JA ARKKITEHTUURISTA KIINNOSTUNEILLE

Kuvakollaasi (© Geberit)

Geberitin tuotteita ja ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.

Geberitin uutiskirje käsittelee säännöllisesti ajankohtaisia rakennusteollisuuden aiheita. Näyttävien esimerkkikohteiden lisäksi uutiskirje tarjoaa arkkitehtien, rakennusasiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä taustatietoja.