Esteetön kylpyhuone - Lue nämä näkökulmat | geberit.fi

Esteetön kylpyhuone Huomioita neliraajahalvautuneen näkökulmasta

Kuinka tärkeä esteetön kylpyhuone on pyörätuolissa liikkuvan ihmisen arjessa? Mitä tulee ottaa huomioon kylpyhuonetta rakentaessa tai remontoitaessa? Ja mitkä ovat tärkeimmät vinkit, jotka tulee ottaa huomioon, kun asennat WC:itä, pesuallasalueita, suihkuja ja muuta tähän tilaan? On sanomattakin selvää, että ihmiset, joille esteettömät kylpyhuone-elementit ovat tärkeitä, ovat parhaimmassa asemassa vastaamaan näihin kysymyksiin, joten otimme yhteyttä Peter Roosiin Swiss Paraplegic Centeristä (SPC), joka sijaitsee Sveitsin Nottwilissa, saadaksemme lisätietoja asiaan. 38-vuotias Peter joutui onnettomuuteen, ja siitä johtuen pyörätuoliin, ja hän suostui puhumaan meille hyvin henkilökohtaisesta aiheesta: kylpyhuoneesta.

Peter Roos pyörätuolissa pesuallasalueella esteettömässä kylpyhuoneessa (© Ben Huggler)

Kuinka tärkeä kylpyhuone on sinulle?

No, sillä on varmasti paljon suurempi rooli elämässäni kuin ennen! Halvaantumisen takia olen aina riippuvainen ulkopuolisesta avusta, joten minulle on sitäkin tärkeämpää, että pystyn tekemään mahdollisimman paljon yksin – ainakin kylpyhuoneen suhteen. Tässä kohtaa minun on huomautettava, etten voi enää hallita omaa suoliston- tai virtsarakon toimintaa. Suolen tyhjennysprosessi on jotain, joka on opittava uudelleen ja harjoiteltava kuntoutuksessa, ja se voi kestää helposti 30–60 minuuttia. Siksi tärkeää, että kylpyhuoneessa on hyvä valaistus, runsaasti tilaa ja sopiva ilmanvaihto.

Onko teillä tavallinen WC kotona?

Kylpyhuoneeseeni on asennettu seinä-WC-istuin, joka ulottuu seinästä pidemmälle, jotta käyttö pyörätuolin kanssa on mahdollista. Pääsen pyörätuolilla hyvin sen lähelle ja wc-istuimelle siirtyminen onnistuu tällöin helpommin. Yksi asia, mikä on minulle erityisen tärkeä, on WC-istuinkansi, sillä tarvitsen tukea antavan selkänojan, koska minulla ei ole keskivartalovoimaa. Jos kansi sijoittuu liian taakse WC-kulhossa ulkoneman takia, kuten hotelleissa joskus tapahtuu, joudun työntämään kannen taakse tyynyn, jotta voin nojata sitä vasten.

Miltä ihanteellinen pesuallasalue näyttää sinusta?

Minulle tärkeintä on se, että pääsen pyörätuolilla tarpeeksi lähelle pesuallasta ja sen alapuolelle niin, että vatsani koskettaa altaan reunaa, jolloin pystyn vapaasti toimimaan pesualtaan ääressä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vesilukko on sijoitettava pois tieltä, ja rakennustyypistä riippuen se olisi ihanteellisesti eristetty, jotta en päädy polttamaan jalkojani. Tämä on itse asiassa tapahtunut minulle ennenkin, koska tuntemattomuus jaloissani tarkoittaa, että en voi tietää, milloin jokin kuumenee liian kuumaksi! Toinen bonus minulle on, kun peili on asennettu mahdollisimman alas ja lähelle pesuallasta. Tällöin hana jää hieman peilin eteen, jolloin roiskeita saattaa tulla peililasiin, mutta niiden pyyhkiminen onnistuu helposti. Koska käsissäni ei ole tarpeeksi voimaa, en yleensä pysty avaamaan normaaleja hanoja. Tästä syystä paras vaihtoehto minulle yksiotehana, joka on riittävän pitkä, jotta yletyn siihen hyvin.

Entä suihkutilat?

Suihku tulee suunnitella siten, että pyörätuolilla pääsee suoraan suihkun sisään ja istuimelle siirtyminen onnistuu helposti. Se on myös bonus, jos suihkutilassa on tarpeeksi tilaa kääntää pyörätuolia, mutta se on enemmän luksusta kuin välttämättömyys. Olen rakennuttanut kotisuihkuni tällä tavalla, mutta se vaatii vähintään 8-neliömetriä tilaa kylpyhuoneeseen.

Onko sinulla muita vinkkejä esteettömään kylpyhuoneeseen?

Elementti, jota ei saa unohtaa, on kylpyhuoneen ovi, sillä kyse ei ole pelkästään riittävän leveyden varmistamisesta. Kotini kylpyhuoneeseen on asennettu liukuovi, ja se on ylivoimaisesti kätevin vaihtoehto. Normaali ovi saattaa viedä paljon tilaa, ja kulkeminen rullatuolilla oven karmin yli voi olla hankalampaa.

Mitä teet, kun et ole kotona?

Käytössäni on sovellus, jonka avulla voin etsiä hotelleja ja ravintoloita, joissa on esteettömät palvelut, mutta yleensä soitan näihin paikkoihin etukäteen ja vahvistan asian joka tapauksessa. Joissakin tapauksissa saatan kuitenkin huomata, että tilat eivät ole ihan sellaisia mitä on kerrottu, vaan esteetöntä WC-tilaa käytetään esimerkiksi varastotilana. Matkustelen myös ulkomaille kansallisen pyörätuolirugbyjoukkueen kanssa. Olemme kilpailleet turnauksissa ympäri maailmaa, joten olen nähnyt kohtuullisen osuuteni hotelleista. Se on yleensä hienoa, kun hotellien kylpyhuone- ja WC-tilat on varustettu esteettömästi, mutta joskus täytyy vähän itse improvisoida.

Keskustelua Peter Roosin kanssa Swiss Paraplegic Centerissä Nottwil:issä (© Ben Huggler)
Kuka on Peter Roos?
Peter Roos loukkaantui uintionnettomuudessa 13 vuotta sitten, jonka seurauksena hän halvaantui välittömästi kaulasta alaspäin. Hänen oli aloitettava elämänsä alusta. Pikakelaus tähän päivään, ja hän voi nyt hoitaa toimistotyöt, leikkiä lastensa kanssa, ajaa autoa, pelata pyörätuolirugbyä ja edustaa myös sen maajoukkuetta. Katso tarkistuslistamme saadaksesi lisävinkkejä esteettömän kylpyhuoneen suunnitteluun.

Hae inspiraatiota Ole hyvä, työkalu on käytössäsi

Inspiraatiotyökalu


Löydä inspiraatiota kylpyhuonesuunnitteluun inspiraatiotyökalumme avulla. Istunnon jälkeen saat listan valitsemista tuotteista, jonka voit ottaa mukaasi jälleenmyyjäliikkeeseen.

Ota yhteyttä


Jos sinulla on kysyttävää, täytä yhteystietolomakkeemme ja lähetä se meille.

Uutiskirje


Uutiskirjeestämme voit lukea mielenkiintoisia uutisia, mitä uutta tapahtuu kylpyhuonemaailmassa ja saat myös vinkkejä jokapäiväiseen elämään kylpyhuoneessa.