Eroon legionellasta

Legionellat ovat bakteereja, joita emme todellakaan halua kehoomme. Koska ne leviävät vesiputkissa, on hyvä perehtyä niiden käyttäytymiseen.

Tiesitkö, että putkistossa liikkuu edestakaisin miljoonia pienen pieniä eliöitä eikä niitä voi erottaa paljain silmin? Kyse on legionellasta ja muista bakteereista, joita esiintyy niin luonnossa kuin käyttövesijärjestelmissämme. Seisova vesi ja 25–50 °C:n lämpötila tarjoavat niiden huomaamattomalle lisääntymiselle ihanteelliset olosuhteet.

Ei pelkoa legionellasta

Kuva legionellasta käyttövedessä

Legionellat ovat bakteereja, jotka eivät todellakaan ole tervetulleita ihmiskehoon. Esimerkiksi suihkussa ne kulkeutuvat suihkupäästä pienten vesipisaroiden mukana ja voivat joutua hengitysteihin. Osa kulkeutuu huomaamatta keuhkoihin hengitysteiden kautta. Terveille, immuunipuolustukseltaan vahvoille ihmisille legionella ei ole vaarallinen. Tilanne on kuitenkin toinen sellaisten henkilöiden kohdalla, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Sairastumisen välttämiseksi on tärkeää vaihtaa kokonaan pitkän käyttämättömyyden jälkeen putkissa pitkään seissyt vesi – esimerkiksi lomakodissa, joka on ollut asumattomana kuukausien ajan. ”Käyttövesiputkissa oleva vesi on vaihdettava viimeistään 72 tunnin kuluttua. Muuten putkissa seisova vesi ja 25–45 °C:n lämpötila tekee putkista nopeasti paratiisin taudinaiheuttajille ja bakteereille, kuten legionellalle”, sanoo Beat Aebi, Geberitin Product Manager Piping Systems International.

Beatin vinkit legionellan välttämiseen käyttövedessä

  • Legionella kuolee yli 50 °C:n veden lämpötilassa. Tarkkaile siis lämminvesisäiliön tulovirtauksen lämpötilaa ja huolehdi, että se on aina yli 55 °C.
  • Kun putket ovat olleet pitkään pois käytöstä, suosittelen huuhtelemaan (loma)kodin kuumavesi- ja kylmävesiputkia noin kahden minuutin ajan. Tämä koskee erityisesti myös hanoja ja suihkupäitä. Vältä kylpyhuoneeseen menemistä tänä aikana.
  • Legionella-bakteereita voi myös kertyä suoraan käyttöpaikkaan. Poista siis säännöllisesti kalkkikertymät suihkupäistä ja poresuuttimista – keittiön ja kylpyhuoneen hanojen suuttimista. Kierrä ne paikoiltaan, upota ne mihin tahansa tavalliseen kalkinpoistoaineeseen ja kiinnitä ne paikoilleen puhdistuksen jälkeen.
  • Hanat ovat mahdollisia legionellaa ja muita bakteereita kerääviä paikkoja. Huolehdi siis, että (suurin osa) käyttämättömistä hanoista – kuten kodinhoitohuoneen hanat – poistetaan. Ulkohanat tulee sulkea talvella. Huoltomies tai putkimies voi varmistaa, että kyseisissä putkiston osissa ei ole enää vettä.
  • Asunnonomistajien tulee tarkistuttaa talousveden suodatin säännöllisesti LV-asentajalla ja vaihdattaa se tarvittaessa. Kerrostalossa huoltomies vastaa yleensä kaikista ammattimaisista vaihdoista.
  • Jos asunnossa on akuutti legionella-ongelma, suosittelemme käyttämään tilapäistä hygieniahuuhtelulaitetta, kuten Geberit Rapid -hygieniahuuhtelulaitetta. Sen voi kiinnittää kyseiseen putkiston osaan, jolloin käyttövesijärjestelmä saadaan takaisin toimintaan ilman suuria muutostöitä tai kustannuksia.

Näitä vinkkejä noudattamalla voit olla varma siitä, että legionella-bakteerit eivät selviydy käyttövesiputkistossasi. Ehkä harkitset jo hygieniahuuhtelulaitteen hankkimista. Jos voisit olla kiinnostunut,käänny LV-asentajan puoleen.Hän neuvoo sinua mielellään.

Hae inspiraatiota Ole hyvä, työkalu on käytössäsi

Inspiraatiotyökalu


Löydä inspiraatioita ja toimintoja, jotka kuuluvat nykyaikaiseen kylpyhuoneeseen. Työkalussa voit valita sinua miellyttäviä ja sinulle tärkeitä asioita ja toimintoja. Työkalun avulla pääset lähemmäs unelmiesi kylpyhuoneen suunnittelua.

Ota yhteyttä


Jos sinulla on kysyttävää, täytä yhteystietolomakkeemme ja lähetä se meille.

Uutiskirje


Uutiskirjeestämme voit lukea mielenkiintoisia uutisia, mitä uutta tapahtuu kylpyhuonemaailmassa ja saat myös vinkkejä jokapäiväiseen elämään kylpyhuoneessa.

Kylpyhuonetuotteet

Aina ajan tasalla

Geberit Stories: neljä kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uutisia, tietoa tapahtumista ja vinkkejä kylpyhuoneeseen. Pysy ajan tasalla uusimmista tuotteista ja tärkeistä tapahtumista päivämäärineen ja saa lisätietoja puhtaudesta, tilan optimoinnista, mukavuudesta, muotoilusta, helppokäyttöisyydestä sekä kylpyhuoneen esteettömyydestä.

Tilaa uutiskirjeemme

Minkälainen kylpyhuone on sopiva juuri sinulle?

Mutta, mitkä ovat oikeastaan tarpeesi? Onko tilankäyttö, puhtaus vai design tärkeitä sinulle? Haluatko mieluummin käyttäjäystävällisiä tuotteita vai otatko mieluummin vähän enemmän käyttömukavuutta, mitä esimerkiksi Geberit AquaClean -pesu-wc- tarjoaa? Tai pidätkö universaalista muotoilusta? Ei ole väliä mitä haluat, fiksujen kylpyhuoneratkaisuidemme avulla voimme tarjota sen kaiken sinulle ja yksinkertaistaa päivittäisiä rutiinejasi.

Enemmän tilaa kylpyhuoneessa
Puhtaampi ja hygienisempi kylpyhuone
Toiminnallisempaa muotoilua kylpyhuoneeseen
Enemmän käyttömukavuutta kylpyhuoneessa
Esteetön kylpyhuone
Käyttäjäystävällisempi kylpyhuone